2013. január 20., vasárnap

Tátra IV/3

  Felvidéki barangolás - Magas-Tátra
Zakopane





Üdülővároska! Szállodák és turistaházak egymás hegyén hátán. Közvetlenül a város mögött, annak egészen a közelében a Tátra hatalmas bércei nyújtanak festői látványt. Nagyon éberen kell vezetni, mert óriási nagy a forgalom: az autók sűrű sorokban követik egymást.





Itt még annyira divatos a jó öreg konflis, hogy hosszú sorokban várakoznak az utasukra. A "piacon" alias "Tangó" vagy köznyelven lengyel Teleki téren egymást lökdösik az emberek a nagy forgatagban. Szláv, magyar, német és még Isten tudja hányféle nyelv zagyva keveréke pereg óriási zsivajt eredményezve. A portékáikat kínáló árusok nagy helyet foglalnak el, mert előttük sorokba kirakva fekszik a kötött sapkák vagy pulóverek sokszínű tömege. Miközben élénk gesztussal kínálják áruikat, hasznosan töltik az időt, mert a kezük jár közben és gyártják az új árut. Minden valódi gyapjú és viszonylag olcsó. Ha nincs zlotyid, nem baj, elfogadják dugva a forintot, márkát vagy cseh koronát is. Persze átváltáskor keresnek rajtad, mert nem a hivatalos árfolyamon számolnak, hanem úgy ahogyan nekik kedvezőbb!





Nemcsak hivatalos árusok vannak itt, de a sok turista is megpróbál valutához jutni. Csehek nyitogatják minden 3-4 lépés után a bőröndjüket, hogy bemutassák kínált áruikat. Hogy mi van a csomagokban? Leértékelt női ruhák, bóvli fehérnemű, amit fillérekért vettek meg odahaza, de mivel itt léynegesen drágább, nemsokára vevőre akadnak. Már vagy fél órája járkál egy hazánkfia nejlonszatyrában magyar cigarettákkal - nem sok sikerrel. Pedig a barátunk úgy néz ki, mintha most lépett volna le a divatlapról. Nejloning nagy mandzsettagombokkal, sötét nyakkendő, kifogástalanul vasalt nadrág és hegyes orrú cipő... Igen keresett árucikk itt a füstölt gomolya, melyet különböző alakúra formálnak. Szép díszes fafaragásokkal nemcsak az ajándékboltok vannak tömve, de a piaci árusok is. Sokan itt készítik értékesítés közben a termékeket. A szarvasok, őzek és madarak mellett gyakoriak a vallásos témájú kis remekművek is.





Lengyel népviselet a Tátra vidékéről... Vagy 20-30 kilométeres járkálás után sikerült nagy nehezen szállást találnom, és reggel még akadt egy kis diszkrét incidensem is egy erdésszel, és bármennyire is felkeltette a kíváncsiságot a téma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése