2013. január 23., szerda

Tátra V/2

 Felvidéki barangolás - Tátra
Zsolna felé




Az Alacsony-Tátra is vetekszik szépségben a Magas-Tátrával!





A szlovák nevén Nízke Tatry vonulata mintegy 80 km hosszúságban húzódik nyugatról keletre a Vág és a Garam folyók völgyei között. Főgerince három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot.






A hegység keleti részén, különösen az Ördöglakodalma hágó  és a Király-hegy között valódi őserdő található, sok vaddal, közöttük medvével is. A csaknem érintetlen őserdőben több érdekes túrát végezhetünk. A turistákat nagyon vonzza a főgerinc Chopok-Ördöglakodalma-hágó szakasza, mivel e gerincszakaszról gyönyörű kilátás nyílik az Alacsony-Tátra északi és déli völgyeibe.






Legmagasabb csúcsai csak felsorolásszerűen:
- Gyömbér (2043 méter),
- Chopok (2024 méter),
- Déres (2004 méter),
- Chabenyec (1955 méter),
- Király-hegy (1948 méter).






    Jobb oldalon hömpölygött a Vág, az út bal oldalán pedig egy hatalmas sziklahegy tetején festői várrom volt látható: Sztrecsnó vára.





    Hamarosan nagyon kedves kis város következett: Zsolna. Vágmenti település. Már a 13. századtól kiváltságolt, 1405-től fejlett iparú, szabad királyi város.





    A 14-18. században erős harcot vívott itt a reformáció és az ellenreformáció, mely a katolicizmus győzelmével végződött.





    Sokfelé találkoztunk turistákkal, akik éjszakára sátort vertek.





    Egy porcelánboltban nem győztem gyönyörködni a fenségesen szép és olcsó szobrokban, míg végre vettem egy ugró szarvast 130 cseh koronáért. Illava vára alatt haladunk el Trencsén felé. Híres vagy inkább hírhedt erődítménye igen jelentős volt a vágmenti erősségek között. Később fegyintézet lett a büszke várból, a 10 évnél hosszabb időre elítélt rabokat hozták ide.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése