2013. február 13., szerda

Bulgária IV/3

 BULGÁRIÁBA WARTBURGGAL
Burgas (Burgasz)




Beérkezünk Burgasba, a nagyvárosba, melyet csak a XVII. században alapítottak és ittjártunkhoz képest mindössze 4-5 esztendeje kezdték idegenforgalmi góccá is kiépíteni. Az ismerkedést a várossal a burgasi székesegyháznál kezdtük, melyet megbízható útitársammal, a kép jobb szélén levő Wartburgommal kaptam le.





A pályaudvaron is komoly embertömeg mozgott, de a főutcán akkora sokaság hömpölygött, hogy járművel csak alig lehetett közlekedni. A hely neve (Burgosz, görögül Pürgosz) tornyot jelent, mely a legenda szerint pedig a római utazók tájékozódását segítette valahol a mai kikötő helyén. 1885-ben került Bulgáriához, addig lakosai a legkülönbözőbb népekből kerültek ki. A rakpartok és a móló kiépítése után indult fejlődésnek a település, később a hajóépítő dokkjairól, az iparáról lett híres.





Lejárat a tengerre... A legnagyobb és legfontosabb bolgár kikötőben vagyunk, az ország fekete-tengeri partvidékének második legnagyobb városában (Várna után). Bulgária városai közt pedig Burgasz a negyedik legnagyobb. Már sötétedni kezdett, amikor továbbindultunk a Rózsák Völgye felé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése