2013. február 22., péntek

Bulgária VI/2b

 BULGÁRIÁBA WARTBURGGAL
A Szent Anna tó, Székelyudvarhely és Szovátafürdő




Örömmel és kíváncsisággal "repültünk" Sepsibikszádon keresztül a Szent Anna tóhoz. Már az arra vezető útról is gyönyörű a kilátás!






A Szent Anna krátertó a Hargita vulkanikus vonulatában, a Csomád kialudt, szép fekvésű, vulkáni kráterében Tusnád felett. A Nagy-Csomád 1294 méter magasságú kráterfalaiban az állóvíz 951 méter magasságban fekszik, vize kristálytiszta, legnagyobb mélysége 8,3 méter. Bár nem láttam, de mondják, hogy a partján van a Szent Antal kápolna, a híres búcsújáró-hely.





Visszamentünk Tusnádra ebédelni. Igaz, hogy az ún. magyar autonóm tartományban vagyunk, de sem magyar étlap, sem magyarul beszélő felszolgáló nincs még véletlenül sem, noha a vendégek 90 százaléka magyar. A töltött káposzta rosszabb is volt, drágább is volt és keserűbb is volt, mint Kolozsváron, és nehezebben is jutottunk hozzá...





Wartburgka is pihent egy kicsit.





Csíkszereda után balra fordultunk, és a Hargita alján mentünk Székelyudvarhely felé. Előbb érintettük tehát Csíkszeredát, Csík megye volt fővárosát, mely zegzugosan épült, régi kisváros. Kútjaiban olyan erős szénsavas víz folyik, mint a szóda. Megtöltöttük a kannánkat vele, de abban is mosakodtunk. A Hargitán festői út vezetett keresztül. Homoródfürdőn tankoltunk, majd befutottunk Odorheire, mely magyarul Székelyudvarhely.





A jellegzetes székelykapu.
Már 1925-ben is 10 ezer lakost számlált Udvarhely vármegye fővárosa. Az itt tallható Csonkavárat Kemény János építtette az 1562. évi székely felkelés után. Egy nyitott teherautón vittek két csíkosruhás rabot... nem szeretek ilyesmit látni.





A várost macskaköves utak és a jellegzetes ódon kis házak jellemzik. Nem volt időnk arra, hogy bemenjünk a szép kéttornyú templomába.





A legközelebbi megállónk Szovátafürdő volt. Kitűnően kiépült, modern fürdőváros benyomását kelti impozáns szállóival.




A különböző pasztellszínek pompájában díszelgő emeletes, balkonos üdülők, kórházak sorakoznak egymás mellett, sok a szórakozóhely, az utcán pedig nagy tömeg hullámzik.





Sós tavai és a páratlanul felmelegedő Medve tó Erdély egyik leglátogatottabb füdőhelyévé teszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése