2013. április 23., kedd

Szingapúr 5.

SZINGAPÚR: SIMHAPURA, AZAZ OROSZLÁNVÁROS
Már szó esett arról, hogy a környéken  számos sziget is tartozik a városállamhoz 
 




Függővasúttal megyünk egy kisebb maláj szigetre, és meglátogatunk egy cölöpökre épült falut. Közben a kísérőnk ezekről az őserdőkkel borított szigetekről mesélt hátborzongató történeteket. Elmondta, hogy akár egy évszázaddal ezelőtt is még fura világ uralkodott errefelé. Nemcsak a maláj kalózok, de egyik-másik szigeten a vad, barbár őslakók miatt is. Olyan is előfordult, hogy az őslakosok felhizlalták a megvásárolt, elrabolt vagy éppenséggel harcban elfogott, foglyul ejtett embereket, majd élve megsütötték, s miközben jót lakmároztak belőlük, vidám mulatságot tartottak.





Néhány évvel előbbi szingapúri látogatásunk során a Tigris Balzsam Kertben élethű viaszfigurákon sok-sok szintén hátborzongató, véres jelenetet láttam az itteni életről és a kegyetlenkedésekről. Ellátogattunk egy faluba, ahol mostanság is cölöpházakban élnek az emberek. Nekünk furcsa, de persze érdekes volt. És csodálatos élményt nyújtott az őserdő!





Mielőtt betértünk a nagyszerű dzsungelbe (ahol már nem tudtam fényképezni), egy "páros" képet készítettünk a nejemmel. A sűrűségbe egy nagyon keskeny, kavicsos úton haladtunk, amit az angolok építettek. Kétoldalt magas, dús növényzet össze-visszanőve. Bambusz, páfrány, kúszóindával összekötözött fák körülövezve mimózabokroktól, amelyek remegve csukták be leveleiket, ha hozzáértünk. Egy vad kenyérfa csúcsáról, mint méretes barna tokok, lógtak le az alvó bőregerek. A hatalmas bambuszok 30 méter magasra is megnőnek. Óriási szárukon éppen egy barna majom kúszik a magasba. Megáll. Minket figyel! Tudni kell, hogy vajon ki jár ilyenkor errefelé megzavarva a dzsungel nyugalmát. Egy kaméleon is kíváncsi, és bámészan forgatja a golyószemeit. Valahol a közelben fütyül egy madárka, mint valami suszterinas, egy másik pedig kellemesen trillázik. A kígyóval vigyázni! - mondja vezetőnk. Érdekes, izgalmas út az őserdőben... Egy igaz, hogy kannibálokkal sehol sem találkoztunk. Bizonyára a modern kor őket is elsöpörte.





Az utcákon a gyerekek örömére már itt is megjött a Mikulás.





Nézzük, mit kell tudni még Szingapúrról! Államformája egykamarás törvényhozású, többpártrendszerű köztársaság. Államfő az elnök, akit a parlament választ 4 évre. Ő nevezi ki a miniszterelnököt és a kormány tagjait. Az 58 képviselőből álló egykamarás parlamentet 5 évre választják.





Területe 581,5 négyzetkilométer, lakossága körülbelül 4 millió. Államvallása nincs. A Maláj-félsziget déli csücskénél a 42 km hosszú és 22 km széles városállam a Szingapúr-szigeten, valamint 59 környező kis szigeten terül el. Népességének 77,7 százaléka kínai, 14,2 maláj, indiai és sri-lankai, 7,1 pedig egyéb. Hozzávetőleg 40 ezer európai él a szigeten.





És milyen a vallási megoszlás? Az adatok szerint buddhista-taoista 53,9, muzulmán 15,4, felekezeten kívüli 14,5, keresztény 12,6, hindu pedig 3,6 százalék.





Melyek a hivatalos nyelvek? Az angol, kínai (mandarin), maláj és a tamil. A születéskor várható időtartam férfiaknál 72, nőknél 77 esztendő. A hadsereg összlétszáma 55500 fő. Minden 18 év feletti polgárnak kell munkahellyel rendelkeznie. Szerencsére majdnem mindenkinek akad is munka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése