2013. május 7., kedd

Moszkva 3/c

IRÁNY MOSZKVA! (1960)
Moszkva régen és ma (3)




Polenov festménye az 1900 körüli Moszkvát ábrázolja. Falk Zsigmond 1900-ban volt kint a moszkvai orvoskongresszuson. Meyerberg és Kakas leírásaihoz képest ő már nagyon kellemes impressziókkal tért haza, a három század óriási változást hozhatott. Dicséri a kifogástalan vendégszeretetüket és figyelmüket az idegenekkel szemben, a viszonylagos olcsóságot. Azt ő is írja, hogy a szeszes italt végtelenül szeretik (a kongresszusra utazó orvos is berúgott az eszméletlenségig a vonatban), de még ennél is kedveltebb italuk a tea.





"Moszkvába érkezve az első pillanatban nagy csalódás ért bennünket. Moszkvára gondolva mindig valamely hatalmas, külső jelenségeiben is impozáns várs járt eszünkben, mert hisz 130 milió lakosság urának koronázási városa ez. Rendkívül elcsodálkoztunk tehát, midőn a 22 millió négyzetkilométer területű birodalom fővárosát megpillantottuk. A pályaházat elhagyva szemünk előtt egy végtelen kiterjedésű, hatalmas nagy arányokkal bíró falu tárult föl. Egy óriási nagy falu, melyben csak földszintes és emeletes házat láttunk, melynek széles utcái, apró, hegyes kővel vannak kikövezve és melyen végigszáguldanak a sajátságos szerkezetű egylovas orosz kocsik, az izvizcsikok..." - írja a doktor.





A várkapunál a déli oldalon a falakon kívül áll a Szent Háromság templom, melyet közönségesen Jeruzsálemnek nevezenek. Midőn ez elkészült, Vaszilijevics Iván annyira pompásnak találta ezen remekművet, hogy az építész szemeit kiszúratta, nehogy másutt is építhessen ehhez hasonló szentegyházat. Még ma is impozáns épület.





Az ún. Harangtornyot 1505-ben építették. Az épület 81 méter magas és 21 különböző nagyságú harang van benne.





Az Arhangelszkoje kastély a XVIII. századból.





Kilátás a Gorkij parkra a Moszkva folyó partjáról.





1917 előtt az „1600 templom városának” is nevezték a települést. Ez az érdekes, barokk templom a 17. századból való, a Közbenjárás temploma.





Egy építészeti remekmű az 1817-ben épült lovarda, mely ma kiállítási terem. Érdekessége az, hogy a 45 méter széles épületet csak a falak támasztják alá. Mutattak egy kórházépületet, melyet az átrendezéskor nem akartak lebontani, hanem 100 méterrel hátrébb toltak és 90 fokkal elfordították.





Ha madártávlatból nézzük Moszkvát, feltétlenül keleti stílusú város benyomását kelti bennünk akár például Konstanza vagy Bukarest. Tele van sok szép parkkal és kiemelkednek a kupolás templomai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése