2013. május 17., péntek

Moszkva 8/b

 IRÁNY MOSZKVA! (1960)
Séta




Sétacsónakázásra indultunk a Moszkva folyón.





Sétahajónk





Láttuk a Gorkij park óriáskerekét, mely állítólag a bécsinél is méretesebb.





A metró kettős hídja alatt...





Magam sem hinném, ha nem láttam volna, milyen tiszta a szovjet főváros.





A rendőrök látható fegyvere a síp és az udvarias mosoly... Mikor arról beszélgetünk, hogy olyan rend és fegyelem van itt, Moszkvában, hogy talán nem is volna szükség rendőrökre, mosolyogva meséli egy helybéli, hogy nem teljesen így áll a helyzet, mert sajnos huligán elemek még errefelé is vannak. Persze ezeknek nem a belváros a tanyájuk. Mivel már mindenütt folyik építkezés, így ezeken a helyeken megtalálhatók, mert ez jó búvóhely számukra. Mikor látta, hogy csodálkozom nyílt tájékozottságán, elmondta, hogy ő is a népi milícia tagja, és hogy ezt a feladatot társadalmi munkában végzi. Az úgynevezett ND. tagjai hármasával járnak civilben, és minden csoportnak ki van jelölve a helye, és abban a körzetben felelős a rendért. Mesélte, hogy egyik alkalommal, mikor esti portyán jártak, a huligánok megtámadták őket, kettőjüket meg is sebesítették, de a sípjelre hamarosan a helyszínen termett a rendőrség, és sikerült elfogni őket. A dolog "bosszútámadás" volt, mert egyik társukat ők adták át a rendőrségnek.





Az utcákon még egy eldobott cigarettacsikket sem lehet látni - egyéb szemétről nem is beszélve. Sok helyen van szemétgyűjtő kosár. Én egy alkalommal egy mellékutcában utcahosszat a kezemben vittem egy cigarettacsikket, és nem mertem eldobni, a szemétgyűjtő kosarat pedig nem találtam meg. Persze tévedés lenne azt hinni, hogy a büntetéstől félve nem mertem szemetelni, mert hiszen a Hotel Armenyija előtt szemetelő külföldieket sem büntették meg, csupán az ilyesmi nagyon feltűnő itt, és azt hiszem, az ember saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt.





A parkokban minden reggel lemossák a padokat! Valóban a Hotel Armenyija előtt sok külföldi autó állt, és egész Moszkvában csak itt láttam eldobott cigarettavégeket, papírdarabkákat. Meglátszott, hogy külföldiek laknak...





Tisztaság és jó levegő egyenlő kellemes közérzet!





A házmesterek reggelenként lemossák a járdákat...





...az öntözőautó után pedig jön egy másik kocsi, amely felkeféli az aszfaltot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése