2013. június 24., hétfő

Bécs-Párizs I/4.

 BÉCS-PÁRIZS 1970.
Rengeteg szobor van a városban!




Mozart, az osztrák klasszicista zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus emlékműve a Várkertben.






Tisztelettel őrzi a tekintélyes zeneköltő emlékét a város.





Hieronymous Colloredo érsek rendelte Bécsbe Mozartot, de több ízben megalázóan bánt a zeneszerzővel, aki végül annyira megsértette a főpapot nem hagyva magát, hogy kidobták a palotából. Amikor letelepedett a császárvárosban a zeneszerző, elsősorban tanításból tartotta fenn magát.





Goethe, a német író, költő, grafikus, művészetteoretikus, természettudós, jogász és politikus, a német irodalom egyik klasszikusának, a világirodalom egyik legnagyobb költőjének a szobra a Várkertben. Goethe akarata szerint ül a szobor, mert nem kívánt több száz évig állni.





Schiller, német költő, drámaíró, filozófus, történész, a legjelentősebb német drámaíró, valamint a weimari klasszikusok jelentős képviselőjének szobra, mögötte a pestis emlékére épített hálaszobor.






Johann Strauss osztrák zeneszerző, zeneköltő szoborkompozíció. Keringőiről nyerte hírnevét, a bécsi Orpheusz névvel is illetik.





Amint utcai sétánk során megtudták, hogy magyarok vagyunk, elárasztottak vásárlási ajánlattal. Bizonyos üzletekben forinttal is lehetett volna fizetni, ezekben a boltokban beszélt valaki magyarul, és azonnal azokat az árukat ajánlották, melyek itthon nincsenek vagy lényegesen drágábbak.





Akár alkudni is lehet és a vásárlást megköszönve golyóstollat, rágógumikat is ajándékoznak.





Az előzékeny kiszolgálás nálunk hiánycikk - sajnos! Pedig a mi árukészletünk sem gyengébb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése