2013. június 27., csütörtök

Bécs-Párizs I/7.

 BÉCS-PÁRIZS 1970.
 Fontosabb városi középületek




A városi színház
Az operák és a színházak Bécsben világjelentőségű művészi műhelyek. A háborúban szétrombolt és a régi tervek alapján újjáépített Staatsoper és a Burgtheater, a Ringen a maguk nemében a hagyományokban leggazdagabb intézmények közé számítanak. Az osztrák állami színházak, amelyekhez az említetteken kívül a Volksoper és az Akademietheater is tartozik, kerek 2000 munkatársukkal a világ legnagyobb színházi vállalatát képviselik. 





Elsétálunk az opera előtt
A zenedráma elsősorban a Staatsoperben talál otthonra, a klasszikus bécsi operetteket a Volksoperben és a Theater an der Wienben játsszák. Az utóbbi színház a modern musical otthona is.





A Szépművészeti Múzeum
Múzeumokból és gyűjteményekből nem kevesebb, mint kerek százat találunk Bécsben. Feltétlenül felkeresendő közülük a Kunsthistorische (Szépművészeti) Múzeum a világ egyik legértékesebb festménygyűjteményével, amelyből különösen Breughel, Tizian, Rubens, Velasquez, Dürer alkotásai emelkednek ki.





A városi múzeum





Az 1958-ban épített Stadthalle, városi csarnok befogadóképessége 16 ezer fő.





A Városi Park mai "kursalonja"
A Stadtpark (Városi Park) közepén tavacska fekszik, a Wien folyó választja ketté. 1862-ben nyitották meg a nagyközönség számára.





Az élelmiszerüzletek kirakatai mindenütt tömöttek, de a mi pénztárcánkhoz mérten drágák.





Az "új Bécs" fogalma alatt értenek általában mindent, amit Ausztria fővárosa a háború óta alkotott. Az újjáépítésből egy új város építése lett, amelynek középpontjában az ember áll, aki itt él, s akinek jól kell éreznie magát.





Nemzetközi elismerést élvez a "szociális Bécs" is, amelynek óvodái, játszóterei, sportpályái, parkjai, népfürdői és kórházai világszerte figyelmet keltenek. Igazi úttörő teljesítményt nyújtott a város fiatalokra és öregekre egyaránt kiterjedő jóléti intézkedéseivel.





Elbúcsúzunk Bécstől a csendes külváros egyik nyugodt, tiszta utcájának képével, ettől a kedélyes, szép, de mégis valahogy idegennek ható várostól... Vonatra szállunk és hatágyas kupékba zsúfolva robogunk tovább Svájcon át Párizs felé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése