2013. június 29., szombat

Bécs-Párizs II.

  BÉCS-PÁRIZS 1970.
Átutazóban




Innsbrucknál feltűntek a havas Alpok! Több útitársunkat is várták az állomáson rokonaik, ismerőseik, barátaik.





Feledhetetlenül szép út vezetett az Alpokban. Az akadálytalan vasúti közlekedés és a sok-sok utazással töltött idő teret engedett a fényképezésnek és a hosszas beszélgetésnek.





A táj, amelyben Bécs elterül, egyedülállóan szép és változatos. A Duna jobbpartján félkörben öleli körül a várost egy zöldövezet, a kerek 700 négyzetkilométeren elterülő Wienerwald, a bécsi erdő. Kies dombjai az Alpok utolsó nyúlványai.





Az Inn mellett szelídebb a táj...





A folyó a Duna 517 km hosszúságú, jobboldali mellékfolyója: Svájcban ered, Ausztriában és Németországban folytatja útját.





Hosszú időt töltöttünk a vonaton, így arra is jutott idő, hogy néhány ausztriai impressziót és valóságot papírra vessünk.





Jobban élnek az emberek vajon ott, mint nálunk? Bár az iparcikk és ruhanemű olcsóbb, a keresetek is jobbak valamivel, mégsem elegánsabbak az emberek! Drága a lakás és az élelem.





Az átlagos jövedelem havi 3500 schilling, a régi lakásbér 200, az új már 600 schilling havonta. Az új lakások többnyire 3 szobásak és 70 négyzetméter alapterületűek.





Keresztülutaztunk Sávjcon - hosszan haladt a vonatunk a Genfi-tó partján.





A Genfi-tó méretét tekintve Közép-Európa második legnagyobb édesvizű tava a magyar Balaton után. A tó 60 százaléka Svájcé, a fennmaradó 40 pedig Franciaországhoz tartozik.  






Fontosabb városok a tó svájci partján: Genf, Lausanne, Vevey és Montreux.





Itt gyilkolták meg Erzsébet királynét 1898. szeptember 10-én, amikor is a boldogtalan asszony végzetes svájci útjára indult, s a Genfi-tavon kirándult. A kikötőben egy olasz anarchista merényletet követett el a királyné ellen.






De folytatva a bécsi összegzésünket, bizony a belvárosban az autóparkolás sokba került! 3 óra 25 schilling! És szemtanúi voltunk, hogy milyen erélyesek a bécsi rendőrnők...





Az 1000 köbcenti feletti kocsik ára 35-65 ezer schilling, a Mercedes 107, a diesel 117 ezer schilling.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése