2013. június 4., kedd

Kanada I/1

EGY HÉT KANADÁBAN
Megérkezünk Torontóba




1994. októberében egy esős, szeles, őszi napon repülőre ültünk Ferihegyen, hogy Kanadába induljunk, Földünk második legnagyobb kiterjedésű országába. Területe 9.976.185 négyzetkilométer, lakóinak száma 29,6 millió. A hatalmas ország 60 százalékát jégárak, tavak, folyók, öblök, fagyos sarki kősivatagok, egyharmadát tundrák, fenyvesek foglalják el. Ma is 500 ezer indián és eszkimó lakja, mint őslakosok. Az ország ásványi kincsekben nagyon gazdag, területének mindössze 4,4 százalékát hasznosítják földművelésre.





Megérkezünk Torontó repülőterére mintegy 14 órás utazás után. Már a gépen tájékoztatnak, hogy Kanadában két hivatalos nyelv, a két alapító nemzete szerint az angol és a francia. Az előbbiek anyanyelve a népesség 45, a francia 24,7 százalék. A magyarság a nyelvek szerinti rangsorban a 11. helyen áll, mintegy 84 ezer fő beszéli. Legtöbben a múlt század nyolcvanas éveiben a transzkanadai vasút építéséhez érkeztek, majd utóbb a II. világháború és 1956 újabb tízezreket sodort az országba. A legtöbb magyar Torontóban tömörült, de Dél-Ontario farmjain és egyebütt is sok hazánkfia telepedett le.





Torontóban városnézésre indulunk. De mit is kell tudni a helyről? Észak-Amerika egyik leggyorsabban fejlődő települése, amelynek lakossága 30 családdal gyarapodik naponta. Lakóinak száma 3 millió körüli. Az iparvidék és a pénzügyi világ központja. 1904-ben egy viharos éjszakán szörnyű tűzvész pusztított a városban, majd ezután törvénybe iktatták, hogy a házak csak kőből vagy téglából épülhetnek.





A vársonak lüktető, pezsgő élete van, rengeteg ember lepi el az egyre szaporodó számú sétáló utcákat. Itt tangóharmonika szól, ott tulipánt árul egy kislány, másutt egy utcai zenész hegedül. Egyre nagyobb számban nyílnak európai jellegű teraszos kávézók és kerthelyiségek.





20-30 emeletes lakóházak ágaskodnak tucatszámra a kilométerekre elnyúló egyenletes családi házak tengerében. Torontó ultramodern jellegét leginkább tükrözi a belváros felhőkarcolóinak lenyűgöző együttese. Az utcahálózat óriási sakktáblához hasonlít. Az autóbuszokon kívül trolibusz és villamos is közlekedik.





Nagy Torontó parkjainak száma meghaladja a háromszázat. Az égővörösre változott juharfák pompája teszi feledhetetlenné a kanadai őszt. Helyenként az utcai árusok kínálják portékáikat, ahol helyet kapnak a virágárusok is.





Azt ugyan nem tudtam megfejteni, hogy mit is ábrázol ez a modern szobor, de jót pihentem a talapzatán.





Valamikor óriási kiterjedésú volt a kínai negyed, amit a modern idők nagymértékű építkezései - amint vezetőnk mondja - bizony jócskán megnyírbáltak. A jellegzetes céltáblák és az egzotikus illat becsábít bennünket a milliónyi kisüzletből álló városrész tumultusába.





Ember ember hátán, sok-sok kis üzlet, melyekben az égvilágon minden kapható. A boltokban az áruk, az utcán pedig a gyümölcsös standok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése