2013. június 5., szerda

Kanada I/2

 EGY HÉT KANADÁBAN
Fontos épületek




A parkban központi helyet foglal el Ontario tartomány parlamentje: neoromán stílusú, rozsdabarna kőből készült épület. Az építkezések 1886-1892 között folytak. A főépület két tornya közötti homlokrészt hatalmas, félköríves ablakok töltik ki.





Háromosztású, boltíves ajtón lépünk be a parlament halljába. A falakon államférfiakat és híres embereket ábrázoló festmények sorakoznak.





A parlament előtt áll George Brown szobra, aki Kanada első miniszterelnökének, Mac Donaldnak politikai ellenfeleként írta be nevét a történelemkönyvbe azzal, hogy a parlamenti vita során megvádolta a miniszterelnököt, hogy többet ivott a kelleténél. Erre a miniszterelnök így válaszolt:
- Jobb Mac Donald pityókásan, mint George Brown józanul! - A mondás szállóigévé vált.





Észak-Amerika leghíresebb középkori kastélyutánzatához, a Casa Lomához érkezünk. Odabent tündérmesék megelevenedett kacsalábon forgó vára fogad lovagteremmel, rejtett folyosókkal és csigalépcsőkkel. A hatalmas, masszív kőépületet csipkés kiképzésű bástyafalak szegélyezik, míg a sarkakon karcsú tornyok igyekeznek egy kissé feloldani a kastély komor felépítését. A legmagasabb torony 50 méteres. Sir Henry Pellatt gyáros építtette 1911-1914 között 3 millió dollárért. Európából hozatta a márványt és az üveget, Ázsiából a tikfát, Észak-Amerika legismertebb kereskedőitől vásárolta a tölgyet és a diófát. Skót, angol és olasz szakemberekkel dolgoztak az épületen.





Negyven főnyi személyzet gondoskodott a háziak és a vendégek kényelméről! A 98 szobát bóbitás szobalányok takarították, libériás inasok és kitűnő szakácsok serege állította össze a finom falatokat! A kastélyban 15 fürdőszoba volt, 21 kandalló és borpince 1568 üveg számára, a világításhoz 5 ezer villanykörtére volt szükség. Amikor jött a háború, megemelkedtek a költségek, de még az adó is sokszorosára nőtt. A dúsgazdag nábobnak ki kellett költöznie, a pazar berendezést és értékes képeket pedig elárverezték. Amikor az öregúr 1939-ben meghalt, sok millió dolláros vagyonából csak 35 ezer dollár maradt.





Pompás eleganciával emelkedik a város fölé a régi városháza tornya, mely 100 méter magas, az óra számlapjának átmérője 7 méter.





A nagyszerű épület előtt szökőkút hűsíti a levegőt, télen pedig korcsolyapályául szolgált. A régi városháza épületét csak a lakosság szentimentalizmusa mentette meg. Renoválták és ma törvényszék és rendőrség.





Amíg a belvárossal ismerkedünk, megtudunk egy-két fontos dolgot Kanadáról. Nevezetesen, hogy a franciák 1605-ben, az angolok pedig 1623-ban alapították meg Kanada területén az első gyarmatukat. Az 1756-1763-as hétéves háború következtében a terület angol birtok lett. 1931-ben az angol kormány elismerte Kanada bel- és külpolitikai függetlenségét. A II. világháborúban az ország a szövetségesek mellett harcolt, a háború alatt és után jelentősen megnövekedett a függősége az USA-tól. Tagja a NATO-nak.





Kanada 10 tartományból és két területből áll, független szövetségi állam, a Brit Nemzetközösség tagja. Az államfő az angol királynő, akit az általa (a miniszterelnök javaslatára) kinevezett főkormányzó képvisel.





A törvényhozó hatalmat a szenátusból (a 102 szenátort a főkormányzó nevezi ki élethosszig) és az alsóházból (264 képviselőjét öt évre választják) álló parlament gyakorolja. A legfőbb végrehajtó hatalom a kormány élén a miniszterelnökkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése