2013. június 11., kedd

Kanada III/2

EGY HÉT KANADÁBAN
Hivatalok, szobrok, templomok




Belvárosi sétánkat a Parlament épületével kezdjük. Itt a főváros szíve, ahol ennek a tartományokra tagolt, hatalmas országnak merőben különböző regionális érdekeit igyekeznek összangba hozni és a központosított állami irányítást biztosítani. Kovácsoltvas kerítés főkapuján lépünk a Parlament előtti térre. Felhívják a figyelmünket, hogy előttünk ég a Centenáriumi láng, melyet 1967-ben gyújtottak meg Kanada államalakulásának 100. évfordulóján.





Főbejárata felett 100 méter magasba emelkedik a karcsú béke Torony, amit az első világháborúban elesett 66 ezer kanadai emlékére építettek. A torony csúcsán fehér fény ég, amikor a törvényhozás ülésezik. A csúcsíves neogótikus ablakok mögötti toronyrészben 53 kisebb-nagyobb haranggal naponta harangjáték koncertet adnak. Előtte délelőttönként 45 perces díszes őrségváltás történik, amit mi sajnos nem várhattunk meg, így előzetes tervem ellenére nem tudtam lefotózni.






Kiemelkedik a házak felett a kéttornyú Miasszonyunk székesegyház, Ottawa római katolikus püspökének a rezidenciája. Ikertornyai 60 méter magasak. Mai formáját valójában csak 1847-ben kapta.






A főváros első világháborús hőseinek emlékművét VI. György király leplezte le 1939-ben. A szobrok a hadsereg különböző fegyvernemeinek katonáit mintázzák. A tér fáinak megvilágítását érzékeny mikorofonok szabályozzák: a fény erősebb lesz, ahol a látogatók száma és zajuk növekszik a téren.





A városháza 1958-ban épült, 8 emeletes modern épület mészkő és üveg kompozíciója.





A kastélynak is beillő Rideau Hall az angol királynő kanadai képviselőjének, a főkormányzónak hivatalos rezidenciája. Amikor a főkormányzó nem tartózkodik a fővárosban, a turisták is látogathatják. Csúcsán magas zászlórúdon juharleveles lobogó.





Brown miniszterelnököt köszönti a kanadai honpolgár.





A Szent András katedrális Ottawa legrégibb temploma, anglikán vallású.





De milyen is Kanada vallási megoszlása? Adataik szerint római katolikus 65,5 %, protestáns 41 %, keleti ortodox 1,5 %, zsidó 1,2 %, muzulmán 0,4 %, hindu 0,3 %, nem hívő 7,4 %, a többi egyéb. És mennyi a várható élettartam? Férfiaknál 74, nőknél 81 esztendő.






Viktória császárnő szobra a brit oroszlánnal és hódoló honleánnyal.





Betérünk néhány percre, hogy körülnézzünk és egyben egy kis nyugalmat is lelve megpihenjünk ebben a katolikus templomban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése