2013. június 12., szerda

Kanada III/3

EGY HÉT KANADÁBAN
"3 k" dióhéjban: kultúra, közlekedés, kereskedelem




A Rideau csatorna télen is üzemel, befagyott vizén nyílik meg a világ leghosszabb korcsolyapályája: 10 km hosszú és 30 ponton lépcsőkön lehet lejönni a jégre. Milliónyi korcsolyázó veszi igénybe a szezonban. Hat helyen falatozók, korcsolyaélesítő stb is van - mondja vezetőnk.





Ottawa kultúrközpontja 1969-ben épült - ultramodern.





A múzeumban az indián őslakosságra emlékeztető számos relikvia, totemoszlopok s más egyebek voltak láthatók. Kanada határain túl is rendkívül sikeres az inuit (eszkimó) faragóművészet elterjedése. Fő témája az állatvilág, amely egyúttal a szellemek mítikus világa is. Számos ilyen mesterművet lehetett volna vásárolni itt, de olyan magas volt az ára, hogy ki kellett hagynunk.





Elmegyünk a hatalmas vásárcsarnokba, ahol bőséges a választék, udvarias a kiszolgálás és példás a higiénia, valamint az áruk ízléses elhelyezése. Nézzünk körül! Amíg végigmustráljuk a kínálatot, szólni kell röviden az ország mezőgazdaságáról, mely termékei sorakoztak itt előttünk.





A mezőgazdaság fejlett. Kanada a világ egyik legnagyobb búzatermelője. Évi belső fogyasztása 4.500.000 tonna. Nagy mennyiségben exportál ezenkívül rizst, élő állatot, halászati termékeket. A sertéshús- és tejexportja is jelentős.





A 350 ezer árutermelő gazdaság 88 százaléka szakosodott valamely termék előállítására. Egyharmaduk gabonafélét, egynegyedük marhahúst, több mint egyötödük tejet termel. Ez idő szerint a szarvasmarha-állomány 13 millió egyedből áll, 7 millió egyszázezer sertést tartanak és 900 ezer juhot.





A virágárusoknál fejezzük be a piaci látogatásunkat. Ilyen módon volt csomagolva sokféle, különböző színekben pompázó virág. A pavilon csodálatos illata irányított bennünket, vagy úgy is mondhatnám, vonzott bennünket ebbe a pavilonba, mielőtt elhagytuk a vásárcsarnokot.





Éppen elzúg közelünkben az út mellett a vonat. Kérdésünkre vezetőnk elmondja, hogy a vasútvonalak hossza 72.500 km, az autóutaké 702.000 km, abból 496.500 szilárd burkolatú. Fejlett a hajózás. A kanadai gazdasági élet nagymértékben függ a külkereskedelemtől. Ez adja ugyanis a nemzeti jövedelem egyötödét.





Betérünk a kínai negyedbe, mely egészen hasonló, mint Torontóban. A szupermarketben óriási a forgalom.





Viszonylag olcsón megebédeltünk egy kínai étteremben, de nem pálcikákkal - a nálunk megszokott evőeszközöket kértük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése