2013. június 15., szombat

Kanada IV/2

 EGY HÉT KANADÁBAN
Montreáli városnézés




Bemegyünk körülnézni a zöld bogárhátas tetejű Szent Patrik székesegyházba, mely a montreáli ikrek székesegyháza, az angolul beszélő hívők temploma - mondja a vezetőnk.





Belépéskor Szent Patrik szobra fogad bennünket.





Az oltár előtt készít rólam a nejem egy képet. Én is gyertyát gyújtok.





A Művészetek terén áll egy hatalmas épület, Montreál kultúrközpontja. A görög oszlopsort utánzó félpillérek között a félköríves homlokzat teljes hosszában ablaksor húzódik. Hangversenyeket, operaelőadásokat rendeznek itt, és a város szimfónikus zenekarának is otthona.





Leülünk kicsit a téren és figyeljük a hömpölygő forgalmat.





Városnéző utunk következő állomása az Olimpiai park stadionja. 1976-ban itt zajlottak az olipmiai játékok. A stadion 70 ezer néző befogadására alkalmas. Lelátója fedett. A rendszeresen látható labdarúgó és baseball mérkőzések mellett sor került már atlétikai világkupára, ökölvívásra, motorkerékpár-versenyre és műugratásra is. Rendeztek azonban már popfesztivált, háziállat kiállítást, bikaviadalt, sőt jehova konferenciát is.





A vörös épület előtt vezetőnk felhívja a figyelmünket, hogy ez kanada legrégibb sörfőzdéje, mely 1786 óta üzemel. Az egyszerű külső mellett a legmodernebb technikai berendezésekkel van felszerelve.





Hatalmas felhőkarcolók között Chinatown, a kínai város felé igyekszünk.





Szabadidőt kapunk, hogy hazautazásunk előtt egy nagyáruházban néhány emléktárgyat vásároljunk. A földszinten gyümölcs és zöldségosztály fogad bennünket, ahol főként az egzotikus gyümölcsök érdekelték a honfitársainkat.





Óriási a választék, az árak arányban vannak a termékek minőségével! Erre a vezetőnk mindenekelőtt felhívja a figyelmünket. Csaknem minden üzlet félönkiszolgáló jellegű. Meg lehet nézni, kézbe venni a kirakott árucikket, a fehérneműk kivételével lehetséges a portéka cseréje vagy akár a pénz visszakérése is. Egyszóval mindez könnyebben és udvariasabban megy, mint nálunk. Az itthoniakhoz képest az elektronikai cikkek lényegesen olcsóbbak, de Kanadában 120 volt a elektromos feszültség, tehát odahaza ezek csak átalakítás után használhatók - folytatódik vezetőnk tájékoztatója.





Itt is van ÁFA, mely a tartománytól függően 4-11 százalék közötti, az élelmiszereket és a gyermekholmikat azonban nem terheli ÁFA. Ez volt Kanada (1994-ben)! Amit érdekesnek találtam és lehetőségem volt rá, lefotóztam, az idegenvezetőnk által közölt magyarárázatot szorgalmasan feljegyeztem. Remélem, az elmondottakat tisztelt Olvasóim is érdekesnek és tanulságosnak tartották.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése