2013. július 14., vasárnap

Bécs-Párizs III/8c

 BÉCS-PÁRIZS 1970.
Egyéb templomok




Hosszas sétánk során a városban betértünk megpihenni egy templomba.






A Madeleine templom a francia főváros egyik legismertebb, legmodernebb klasszicista temploma, az elegáns világ gyülekező helye. A görög stílusú épület alapkövét 1764-ben rakták le. 1806-ban Napóleon úgy döntött, hogy a dicsőséges armadiájának építi meg a Pantheon mását. 1842-ben szentelték templommá.





A Szent Kápolna (Sainte Chapelle) egy belső udvaron áll, mint gótikus csoda - nem éppen méltó a környezete. 33 hónap alatt épült fel Krisztus töviskoszorújának az elhelyezésére. 1243-ban már fel is szentelték. A francia gótika beteljesülése, Párizs legszebb műemléke.





A 42 és fél méter magas kápolna festett ablakai ezer színre bontják a nap sugarait, a sok színes üvegablak között a tető hihetetlen magasba ível fel. Valójában két egymás fölé épült kápolna ez: a földszinti volt a szolgáké, az emeleti a királyi családé s a legrangosabb uraké.





A nagy ünnepeken Szent Lajos maga mutatta fel a népnek Krisztus töviskoszorúját. A forradalom idején lisztraktár volt.





A Szent Kápolna egyik remeke





Az Invalidusok temploma a francia barokk legimpozánsabb épülete. XIV. Lajos utasítására épült fel öreg és rokkant katonák részére a kórház, melyet éppen ezért neveztek el Invalidusoknak, rokkantak kórházának. A Napkirály avatta fel 1706-ban, mely a francia hadi dicsőség jelképére is épült.





Kupolája alatt, mely a római Szent Péter bazilika hatása alatt készült, nyugszanak Napóleon hamvai. A képen a templombn lévő Napóleon-emléket látjuk.





Franciaország tradícióját tekintve javarészt római katolikus ország antiklerikális tendeciákkal. Mivel a vallásszabadság valóban alkotmányos alapjog, a kormány nem avatkozik a vallási közösségek működésébe, s nem vezet statisztikát lakosainak vallási hovatartozásáról illetve nézeteiről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése