2013. július 26., péntek

Törökország I.

UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBA, A NAPFÉNY ORSZÁGÁBA
Ankarából indulunk...




1984. június 9-ét írtuk, amikor a Ferihegyi repülőtérről felszállt a gépmadár, hogy Isztambulba, a törökországi nagyvárosba vigyen, majd onnan vonattal a fővárosba, Ankarába utazzunk, ahonnan pedig egy viszonylag kényelmes autóbusszal körbeutazzuk ezt az óriási, gyönyörű és számunkra egzotikus országot.





Isztambulban már várt az expresszvonat, hogy továbbrepítsen bennünket az ország fővárosába, Ankarába. De mit is kell tudni Törökországról? Ez közép-kelet legnagyobb állama! Területe több, mint 780 ezer négyzetkilométer, lakóinak száma pedig ez idő szerint 42 millió. Számos állam határolja, így Bulgária, a Szovjetunió, keleten Irán, délen Irak, Szíria és a Földközi-tenger, nyugaton az Égei-tenger, Görögország. Két kontinens találkozásánál helyezkedik el - természetes hidat alkotva Európa és Ázsia között.





De máris megérkeztünk a fővárosba, Ankarába, ahol várt bennünket ez az autóbusz, mellyel felfedezzük az országot. Nejem a kíváncsian várakozó turisták mosolyával készíttet egy teljesen szokásos egyedi fotót a járművünk előtt, mely csaknem 3 hétig valóságos otthonunkká válik. A török gépkocsivezető is megadta a módját: elegáns, sötét ruhában üdvözöl minket a több, mint 30 fokos hőségben.





És a dombtetőn megállunk egy percre, hogy lefotózhassuk az alattunk elterülő nagyvárost, Ankarát. Nagyon rövid tájékoztatás következik, mármint hogy a fővárosnak 2 és fél millió lakosa van, nincs tengerpartja, folyója, megszámlálhatatlan műemléke, viszont itt van az ország parlamentje, a minisztiréimok, a legtöbb országos hatáskörű intézmény központja, és itt nyugszik a modern köztársaság megalapítója, Musafa, Kemal Attatürk.





Meglehetősen kopár, kietlen vidéken visz az utunk. Ez a tájék az ország legszárazabb részének tekinthető. Itt az évi átlagos csapadék mennyisége 350-500 mm.





De Samsun felé közeledve már megélénkül az élet. Megállunk egy rövid időre, megnézzük, hogy miként is zajlik egy tevevásár. A teve errefelé sokféleképpen hasznosítható, értékes állat. Nem terhelem most a tisztelt olvasót a részletes magyarázattal, meg aztán tovább is megyünk Samsunba, a tengerparti városba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése