2013. augusztus 31., szombat

Csehszlovákia-Németország III/2b

  CSEHSZLOVÁKIAI ÉS NÉMETORSZÁGI ÚTIJEGYZETEIM (1958)
A meisseni dóm

Még a dóm megtekintése előtt elmentünk a mesterséges termékenyítő állomásra (szakmai tanulmányúton vagyunk). Az első dolog, ami feltűnt, az volt, hogy a mesterséges termékenyítést nemcsak hogy nem állatorvosok végzik, hanem még az állomás igazgatója is mezőgazdász! Állatorvost egyáltalán nem is találtunk az állomáson. 
- Ebben a körzetben 147 ezer tehén van tájékoztat bennünket az igazgató. Az ondóvételhez csak 86 bikát használnak. A mesterséges termékenyítés a gazdák számára nem kötelező, azonban annak jó eredményeit látva az egyéni gazdák 75 százaléka termékenyítteti már így a teheneit. Állítólag a vemhesülés 85-90 százalékos eredményű. De egyébként is hasznos, mert csak a meisseni körzetben 3-4 ezer bikát tudtak kivonni a tenyésztésből, és ezúton évenként egy millió márkát takarítottak meg.
A termékenyítést 86 technikus végzi, akik motorkerékpárral járnak, mert a gépjárműveik 80 százaléka motor és csak 20 százaléka gépkocsi. Munkaszüneti napokon is dolgoznak. Egy éves tanfolyamot végeznek, a havi fizetésük 5-600 márka, naponta kb. 100 kilométert tesznek meg.
Érdekes, hogy (éppen úgy, mint a tuberkulonizás) ez sem ingyenes Németországban. Egy tehén termékenyítése például 15, egy kecske 5, juh 6 márka. Igaz, a visszafolyató állatok termékenyítése a továbbiakban a vemhesülésig ingyenes. Egy tehén 1 ml ondót kap, a bikák hetente egyszer ugranak.
A laboratórium megtekintése után megnéztük a bikáikat. Kétségtelen, hogy a bikákkal sokkal jobban spórolnak mint mi! Miután öt körzetben cserélgetik a bikákat, elérik azt, hogy egy-egy tenyészállat 12 évig is megmarad köztenyésztésben. Mivel a koncentrált takarmányuk kevés, nem kifogásolják, sőt természetesnek találják az ún. szalmahast. Kedvelt típusuk az alacsony, hosszútörzsű, nagy, tejelő állat.
A bikákat minden nap járatják fél órát és évente 3 ízben körmölik őket. Egy-egy gondozó 8-10 állatot lát el. Feljegyeztem a jószágok takarmányadagját egy napra:
7 kg széna,
12 kg répa,
3 kg zab,
1 kg árpa,
1 kg fehérjetartalmú takarmány.
A laboratóriumban semmi érdekeset sem tudtam jegyzetelni, mert ott a munka ugyanaz mint nálunk.
Innen mentünk tehát a dómhoz.





Az ezeréves meisseni székesegyház az Albrechtsburgban van.





Ez volt a szász hercegek temetkezési helye, itt is fekszenek cin koporsókban bebalzsamozva. Erre nem volt török-tatár dúlás, így nem került sor a sírok kirablására sem.





Jelenleg evangélikus templom, a reformáció előtt azonban katolikus volt.





Akkortájt 56 oltár állott benne.





 160 személy van eltemetve a dómban.




Említésre méltó még a 3000 sípú orgonája, mely azonban csak 50 éves.





Nagyon híres kőfaragók is dolgoztak itt annak idején,





az ő munkájukat dicséri a főhajó oldalánál levő egyetlen kőből kifaragott 6 méteres, díszes torony.





A szép mozaik ablakai még 1270-ből származnak.





Két életnagyságú szobor is található bent, nevezetesen I. Ottó és hitvesének szobrai, tudvelő ugyanis, hogy a dómot ők alapították.





A csodaszép, tipikusan gótikus főhajó noha csak 18 méter magas, az égbetörő csúcsíves kiképzése miatt még sokkal magasabbnak látszik. Mintha csak mérnöki rajz volna, olyan precíz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése