2013. augusztus 12., hétfő

Törökország IV/2

  UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBA, A NAPFÉNY ORSZÁGÁBA
Diyarbakir




Diyarbakir tartományban vagyunk. Nyugatról kelet felé magasodó hegykoszorú képezi a természetes határát. Ettől délre terül el a diyarbakiri medence, ahol a tartomány székhelye fekszik.





Diyarbakir városában, ebben a 650 méter magasan elterülő, 233 ezer lakosú városban, a tartomány székhelyén minden irányból érkező közutak találkoznak: közelekedési központ.





A mezőgazdaságban a növénytermesztés és az állattenyésztés egyaránt fejlődőben van. A vidék híres országszerte görögdinnyéjéről, de figyelemreméltó a szőlőskertek termelése is. Sátrakban laknak a termelők.





Az ipar szempontjából is fontos terület. A lignit mellett a kőolajtermelés is nagyon jelentős. Ma is folynak ilyen jellegű kutatások. Az atyafi fát szállít a tehenével, mely - úgy látszik - már magától is tudja a járást. Az út mellett kerti növények - minden kis termelésre alkalmas helyet kihasználnak.





Gyapjúfeldolgozó, textiszövő üzemek, tejipari kombinátok és élelmiszerüzemek is működnek a városban. A mecset és az égbenyúló minaret pedig sehonnan sem hiányzik.





A konstantinápolyi várfalakra hasonlító védelmi rendszer méretei lenyűgözőek, érdemes konkrétan megismerkedni az adatokkal: a külső várfal teljes hossza 5 kilométer, a falak vastagsága 3-5 méter, magassága pedig 8-12 méter között változik. Összesen 82 hengeres és szögletes bástya sorakozik a falakon. A bástyák belsejében lakófülkék, ciszternák, raktárak kaptak helyet. A 4 égtáj felé néző 4 kapu biztosította a közlekedést a falakon belüli és az azokon kívüli világ között. A kapuk felett a bástyákon és a falak legkülönbözőbb részein sokféle felirat található nevekkel és évszámokkal.





A falakon belül az északi kapu közelében található az ország legrégibb dzsámijának egyike, a keresztény templomból fokozatosan átalakított Ulu dzsámi, amit a Szent Tamás templomból alakítottak át. Szószéke és imafülkéje kiemelkedő, oszmán korabeli alkotás.





Az öreg, igazhitű atyafi ránk se hederített, amikor beléptünk a dzsámiba. Hatalmas, szent könyv olvasásába vagy az abból való imádkozásba mélyen bele volt merülve.





1974 óta egy régészeti múzeum működik, amit mi is felekeresünk, ahol számos, a XII. századból származó relikvia található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése