2013. szeptember 6., péntek

Csehszlovákia-Németország III/6

 CSEHSZLOVÁKIAI ÉS NÉMETORSZÁGI ÚTIJEGYZETEIM (1958)
Wittenberg és Halle




Utunk következő állomása a reformáció fellegvára, Wittenberg vagy más néven Lutherstadt volt. Az Elba partján fekszik e híres város. Egyetemét még 1502-ben alapította Bölcs Frigyes. Vasöntése és gépgyártása ugyan már régen híres, mégis a települést oly nevezetessé a Lutherrel kapcsolatos épületek, műemlékek, kép- és iratgyűjtemények teszik. Ez a kutyafogat hozta a wittenbergi piacra a kofa zöldségeit.





Luthervárosnak is mondják, ahhoz tehát, hogy megértsük a németek nagy tiszteletét e város iránt, néhány szót kell szólni arról az emberről, akinek hírességét köszönheti a hely. Luther Márton 1483-ban született bányász-paraszt család tehetséges, kedélyes gyermekeként, aki az erfurti egyetemen bölcsészetet hallgatott. Hirtelen - nem tudni, mi okból - 1505-ben kolostorba lépett. Pappá, majd hamarosan doktorrá avatják, és előadó lesz a Wittenbergi Egyetemen.






Melanchton teológus, reformátor, egyetemi tanár szintén csatlakozott Lutherhez, akinek munkatársa volt Wittenbergben.





Luther vallási alapként csak a Bibliát fogadta el, és merészen szembeszáll Tetzel perjel bűnbocsátócédula-árusítási akciójával! Híres 95 tételét a vártemplom ajtajára függesztette ki, ahol ma érctábláról olvashatók e gondolatok.





A vártemplom
Megindul üldöztetése az egyháztól és a császártól, az elégedetlen nép és sok nemes azonban mellé áll. Üldöztetése miatt Wartburg várában kell inkognítóban élnie, ahol lefordítja német nyelvre a Bibliát, így megalapozva a klasszikus német nyelvet.





Nagyon sokat veszít a népszerűségéből az egyszerű tömegek előtt, mikor 1525-ben szembefordul a parasztlázadással, és nem azonosul a felkelők igazságos követelésével. A wittenbergi vártemplomot Luther-templomnak is mondják, itt nyugszik a nagy reformátor, 1546-ban halt meg.





Handel szobra Halle városában
Halle városkában megálltunk kicsit körülnézni. Már az első világháború ideje alatt 200 ezer lakosa volt. Az első egyeteme 1693-ból származik.


 


Vasútállomás
A XIII. és XIV. században ún Hanza-város , és mint ilyen csaknem teljesen független.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése