2013. szeptember 17., kedd

Marokkó I/2

KERESZTÜL-KASUL MAROKKÓN (1997-BEN)
Fehér, fontos épületek




Sajnos Marokkóban a mecsetekbe csak igazhitűek léphetnek be, így pusztán kívülről nézhettük meg, és járhattuk körbe a világ második legnagyobb egyházi épületegyüttesét, a II. Hasszán nagymecsetet. A minden részletében monumentális mecset kapui 1993-ban hatalmas ceremónia közepette nyíltak meg a hívők előtt. A legmodernebb műszaki megoldásokat és a mór művészetet ötvöző, 90 ezer négyzetkilométert elfoglaló objektumon 7 esztendőn át 35 ezer kézműves dolgozott. Megalkotásával Hasszán király maradandó emléket állított magának és az uralkodóháznak.





Az építkezés egy milliárd DM-be került. A hatalmas létesítményt a 200 méter magas, négyszögletes minaret uralja. Tornyából lézersugár irányul Mekka felé, hogy Allah egéből emlékeztessen a zarándoklat kötelezettségére. A lézerfény még Casablancától 30 kilométerre is látható.





Az épület belsejében 25 ezer hívő számára van hely, előtte a szabad térségben további 8 ezer muszlim zengheti egyidejűleg Allah dicséretét. Az épületegyüttesben található a teológiai főiskola, a könyvtár és a nemzeti múzeum, konferenciatermek, 1400 személyes gőzfürdők és 1100 kocsit befogadó mélygarázs is.





Bemegyünk a közelben levő Főpostára, hogy feladjuk gondosan kiválasztott és megírt képeslapjainkat.





Szerettünk volna a zöld tetejű városházára is bemenni, de csak az udvarra engedtek be, illetve felmehettünk a tornyába, ahonnan nagyon szép kilátás nyílt a városra.





Így festett a város zsúfolt összevisszaságban épült fehér házaival a városháza tornyából.





Ez egy jellegzetes belvárosi fehér "palota". Elmondták, hogy természetes a hűtőrendszere, különlegesek az erkélyei, ezért is örökítettem meg, de többet nem tudtam meg róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése