2013. szeptember 21., szombat

Marokkó II/2

  KERESZTÜL-KASUL MAROKKÓN (1997-BEN)
Egy falusi háznál




A háziállatok közül a leggyakoribb a juh és a kecske és csak harmadik helyen szerepel a szarvasmarha-tenyésztés az országban.





Személy- és teherszállításra szamarat, tevét, öszvért és lovat, mégpedig kizárólag ménlovat használnak - lovaglásra és mezőgazdasági munkára egyaránt.





A lovat nemegyszer öszvérrel vagy tevével fogják együvé. A tevét általában málhás állatnak használják. Mint vezetőnk mondja, legfeljebb csak a legdélibb tájakon látni meharikat, mely egy gyors járású jól futó tevefajta.





A hatalmas bozótos tisztásán van egy szép kis parasztház, melynek gazdája meghív bennünket, és nagyon barátságosan megmutatja szerény portáját.





Menjünk be a díszes kapun a házba, nézzünk körül az egyszerűen berendezett szobákban! Megmutatják az istállókat, az egyszerű darálót, ahol a lisztet őrlik, majd megkínálnak egy csésze teával. Miközben mindez lezajlik, egy rövid ismertetőt kapunk az itteni szokásokról, melyekhez nekünk is illik tartani magunkat, főképp hogy azokat már ismerjük.





Az már nekünk is feltűnt, hogy falun mindenki, sőt a városok utcáin is nagyon sokan, mondhatnám csaknem mindenki köszönt mindenkit. Az előzékenység jelenként az előkelő az egyszerűbbet, az idős nő a fiatal lányt, a lovas ember a gyalogost előre. Ez bizony számunkra furcsa, idegenszerű volt, szinte elképzelhetetlen.





Az üdvözlés mindig többes számú - halljuk vezetőnktől - mert a Korán szerint az igazhitű sohasincs egyedül, Isten mindig vele van. Szép gondolat...





A kézfogás azonban elsősorban az egyenrangúak között szokásos, és csakis jobb kézzel, mert a balt a mohamedánok tisztálannak tartják. Az őszinte barátság jelenként saját ujjuk hegyére csókot lehelnek a kézfogás után.





Ebédlőbe belépés előtt a házigazdánk a cipőjéből kibújik, és papucsba lép, hogy a vánkosok, szőnyegek tisztaságát óvja. Ez a szokás sok problémát okozott nekünk már más muszlim országokban is.





Figyelmeztet a vezetőnk, hogy amikor a szobákat vagy egyéb helyiségeket járjuk, jól körülnézhetünk, de sohase vessünk kíváncsi pillantásokat a nőkre, és ily módon az ő érdeklődésüket se keltsük fel "bűnös" módon. ?!





Amint láthattuk, nemcsak a lakás volt végtelenül puritán és ugyanakkor tiszta, de bizony nagyon egyszerű az állatok szállása, csupán összetákolt istállója is.





Számos műremeket láthattunk a fazekas manufaktúrában, de ezek bármily szépek is voltak, súlyuk miatt nem vásárolhattunk, nem terhelhettük tovább a bőröndjeinket.





A falu piacáról mindent elmond az a pillanatfelvétel, amit ott készítettem, kommentár nélkül is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése