2013. október 20., vasárnap

Jugoszlávia 6/b

 AUTÓS KÖRUTAZÁS JUGOSZLÁVIÁBAN (1968)
Mecsetek és a Miljacka



Az első mecset, a nagymecset II. Mehmed oszmán szultán tiszteletére kapta a Császár dzsámi nevet.





Szarajevót az oszmánok alapították, nem meglepő tehát, hogy sok mecsetet találhatunk e helyütt. A hivatalos alapítási dátum: 1461. Helyén egy aprócska falu volt, ahol Isa bég építtetett várost.





Minden fontos intézmény is az ő nevéhez fűződik ezáltal: a bazár, a török fürdő, a kereskedők szálláshelye és a kormányzói palota. Ez utóbbi neve saray, melyből ered a város neve is.





Szarajevó lakosságát eleinte szinte kizárólag a környező lakosság iszlámra áttért tagjai alkották.






Megmásztam egy meredek, hosszú lépcsősort, amilyen igen sok van a városban, hogy összekösse a környező magaslat utcáit a központtal. Innen a madárlesből is megörökítettem a szépfekvésű várost...





...miközben egy percre elgondolkodtam azon, hogy itt robbantották ki az első világháborút, amikor a szerb nemzeti gyászünnepen Ferenc Ferdinánd osztrák- magyar trónörökös provokatív katonai dísszemlét tartott, és meggyilkolták.





A Miljacka folyó kettészeli a várost. Jellegzetes illat jellemző rá. Hossza mindössze 36 kilométer.






22 híd szeli át a folyót, s valamennyi a bazárba vezet. Általánosságban is elmondható, hogy a bazár egyfajta közlekedési csomópont.




 


Az Eiffel-hídat Gustave Eiffel tervezte, a Latin-híd arról nevezetes, hogy nem messze lőtte le Gavrilo Princip a trónörököst és feleségét, ezután a Careva-, majd a Novi-híd következik, hogy csak néhányat említsünk név szerint.






A külvárosban található Bosna-folyó forrása, a szarajevóiak kedvenc kirándulóhelye.





A Neretva völgyében folytattam az utamat - most már a tengerpart felé. Ha nem is olyan szép az errefelé futó út, mint a Verbasz völgye volt, de többszörösen veszélyes. Egyik oldalon a hatalmas szikláfal, a másikon a mélyben csobogva zuhog a Neretva. Megszaporodott az alagutak száma is és az útépítések torlódása is sok veszélyt tartogathat...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése