2013. október 4., péntek

Marokkó VII/2

  KERESZTÜL-KASUL MAROKKÓN (1997-BEN)
A Hasszán torony és V. Mohamed mauzóleuma



Kirándulást teszünk a Hasszán toronyhoz, mely valójában egy hatalmas, régi mecset minaretje. Rabat alapítója építtette és úgy gondolta, hogy ez lesz az iszlám világ legnagyobb mecsete. Négy évvel később bekövetkezett halála után azonban a mohamedán templom építését nem fejezték be, az 1755. évi földrengés pedig még az épen lévő részeket is majdnem tönkretette. Méreteire jellemző, hogy alapterülete 25500 négyzetméter volt (a mai Szent Péter templom 15160 négyzetméter). Az eredeti tervek szerint 312 oszlop és 112 pillér alkotta volna oszloperdejét. Az imafülkét részben helyreállították. A torony vörös kőből készült, négyszögletes és 44 méter magas. A kis bejárat a déli oldalon van. A minaret belsejében lépcső helyett egy 2 méter széles, enyhén emelkedő rámpa visz fel a teraszra, amit valamikor lovasok is használhattak.





Rabat óvárosáról méltán elmondható, hogy tiszta, barátságos, és ez még inkább jellemző az újvárosra. A várfal melletti sétány pihenő padján kihagyhatatlan volt a feleségemmel az emlékkép.





Az óváros keleti határa, a Bou Regreg északon az óceánig terjed, ahol helyenként 10-12 méter magas sziklafal nyúlik le a víztükörig.





Nyugatról az Almohád-fal határolja. E hatalmas, barnásszürke homokkőből épült észak-déli irányú, s ma is csaknem egészében álló falat az Almohád-dinasztia alapította, 1197-ben pedig már állt. Hossza kereken 5250 méter és 5 kapu nyílik ezen a szakaszon. Számos bástya és őrtorony tette biztonságosabbá az erődöt.





A Hasszán torony közvetlen közelében van az 1961-ben elhunyt V. Mohamed király épületegyüttese, amely mazuóleumból, múzeumból és mecsetből áll. Az egyes részeket zárt folyosók kötik össze. A mauzóleum vakító fehér világoszöld cserepekkel fedett, négyzet alakú, gúlatetős épület. Ez egy hatalmas, fekete-fehér-arany arabeszkekkel díszített sírkamra, ahol éjjel-nappal kétóránkénti váltással papok éneklenke a sírnál. Utóda, Hasszán király így hódol apja nagyságának.





A mauzóleum előtt lovas katona áll őrt. Fényképészkedtem vele.






Amíg a mauzóleumban körülnézünk, kell néhány szót szólni V. Mohamedről, akit az ország felszabadítójaként tisztelnek.





A II. világháború idején 1942-ben az USA csapatai partra szálltak Marokkóban. Megindultak a felszabadító mozgalmak. V. Mohamed programjában a protektorátus megszüntetése és az ország függetlenségének a helyreállítása szerepelt. 1951-ben a franciák a szultánt lemondásra kényszerítették, és kitört a forradalom, amit a franciák levertek. Az országban fellobbanó elégedetlenség és felkelések miatt azonban a számüzetésben levő szultánt 1955. novemberében kénytelenek voltak visszahívni.





1956-ban érvénytelenítették az 1912-es protektorátusi szerződést, és helyreállították Marokkó függetlenségét. Az ország csatlakozott az ENSZ-hez és az Arab Ligához. Mohamedet az ország felszabadítójaként tisztelik.





Ma az ország parlamentje egykamarás, 306 tagja van. A király a végrehajtó hatalom és az egyház feje. Ő nevezi ki és menti fel a miniszterelnököt, a minisztereket, szentesíti a parlament által elfogadott törvényeket, és joga van a parlament feloszlatására.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése