2013. november 17., vasárnap

Jugoszlávia 18.

   AUTÓS KÖRUTAZÁS JUGOSZLÁVIÁBAN (1968)
Fiume vagy mai nevén Rijeka




Fiume vagy mai nevén Rijeka az Adria legnagyobb kikötője. Szabadkikötője a tengerrel nem rendelkező országok részére is jelentős forgalmat bonyolít le.





A várost félkörben hegyek övezik, fekvése festői. Már a XVIII. században szabad királyi város. 1776-ban Horvátországhoz, majd 1779-ben Magyarországhoz csatolják.





Napóleon után a Habsburgoké, aztán 1848-1868 között ismét Horvátországé. Ezután Szerém, Verőce és Pozsega megyékért cserébe ismét Magyarország kapja meg.





A város hatalmas gyáriparral rendelkezik.





1920-ban D'Annunzio Gabriele nagy olasz költő szabadcsapatai szállják meg, majd a kérészéletű köztársaságot Olaszországhoz csatolják.





Fantasztikus forgalmú város Fiume! Nemcsak hogy parkolni nem tudtam, de még a haladás is csak lépésben történhetett. Csaknem egy teljes órás bolyongás után tudtam végül is egy vállalat udvarában leállni, bár a portás kézzel-lábbal tiltakozott magyarázgatva valamit.





Külön élmény a kikötő, melynek fantasztikusan nagy forgalma van. Leszögehetjük, hogy a kikötő "uralja" a várost.





A tengerparton fut az autóút.





És minden út a kikötőbe vezet!





Még bárhajó is áll a kikötőben, mely csak éjjel rajzik ki a tengerre, ahol nemcsak táncolni és mulatni lehet, de sztriptíz is van - hirdeti a hajó plakátja számos képen félig öltözött vetkőző lányokkal.





Egy nagyon érdekes, emeletes templomhoz értem.





Bementem.






Bár a képek lejjebb is még rijekaiak, itt mondom el, hogy továbbhaladva Karlovácon a legnagyobb üzletben magyar nyelven jól beszélt a főnök. Vásároltam is néhány nejlon és velúr inget.





Az eddigi sziklás hegyektől kísért út hamarosan erdőségeken keresztül futott tovább. Nagyon kellemes volt a többórás erdei utazás.





Az éjszakát már Zágráb előtt egy útmenti erdei tisztáson, igazán kedves helyen töltöttem egy lengyel kocsi társaságában.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése