2013. november 24., vasárnap

Olaszország (I) 1/c

BARANGOLÁS ITÁLIÁBAN 1988-BAN I. RÉSZ
Firenzei csavargás





Betérünk Firenze szűk sikátoraiba - mert ilyen is van! 
- Ez a kelmefestők, kézműves műhelyek negyede - igazít el a rend őre. Számtalan régi ház és palota is változatossá teszi a képet.





És üzlet üzlet hátán. Egy emléktárgyakat árusító boltba igyekszünk. De előbb a nejemről egy turistafotó!





Az utcai árus magyarra átszámítva fillérekért adta a nadrágszíjakat. Nem lehetett kihagyni. Most én következtem modellként.





A bevásárló utca sarkán levő Toscana Bankban váltottuk be a valutánkat, az 50 dollárt, amit otthon személyenként kaptunk.




A San Miniato al Monte templom a toszkánai románkori építészet műemlék-remeke, az Arno folyó partján fekvő domb tetején áll egy ősi szentély helyén.





A reneszánsz templomépítő mesterek számára ez a bazilika szolgált mintául! Ezúttal szerencsénk volt, mert a "templomkert" kapuja nyitva volt, így be tudtunk menni.



A háború előtt zárt folyosó kötötte össze az Uffizit a Pitti palotával, mely az Arnot a Ponte Vecchio házacskái felett hidalta át. A hosszú átjáró falain a Mediciek gyűjtőszenvedélyének egyedülálló értékeit helyezték el. A háború után a látogatók csak az utcán és a Pontén keresztül juthattak át az Arno túlsó oldalán emelkedő dombra épített Pitti Palotához. A Santo Trinita híd.





A Pitti Palota méreteiben is különleges, fenséges épület, mely valamennyi királyi palotánál nagyobb erőt és magányos méltóságot sugároz. Hatalmas méretűre épített szintek óriási durva kváderkövekből rakott rusztikus falak nagy álárkádokba épített ablakokkal. A palotában helyezték el a díszműtárgyak múzeumát. Nemesfémből készült edények, kristályvázák, elefántcsont tárgyak, szőnyegek, porcelánok stb. gazdag gyűjteményének együttese. E termek dekorációs gazdagsága vetekszik a Doga Palotáéval. Dúsan aranyozott stukkó mennyezetek, freskók, drága drapériák, tapéták. E barokk pompa környezetében helyezték el a festészet válogatott remekeit.





A Piazza Annunziata Firenze egyik igen artisztikus dísztere I. Ferdinánd nagyherceg lovasszobrával.





A könnyed oszlopokon és bolthajtásokon nyugvó árkádsor telve van pihenő polgárokkal, diákokkal és turistákkal.





A Loggia del Orcagna. Mi is meglátogatjuk.





És ha akarsz egy firenzei emlékképet magadról, csak le kell ülni valamelyik ernyő alá és máris elkészíti a remekművet a modellről az alkalmi festő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése