2013. december 18., szerda

India IV/2a

INDIAI ÚTIALBUM 1974.
A szebbik nem 
 



A hindu nők nagyon szépek. Fekete a szemük, a hajuk, karcsúak és barna bőrűek. A módosabbak ékszerekkel vannak teleaggatva.





Néhol a középkori vagy inkább ókori viszonyok között élő törzsi közösségekben a házasság egyszerű adásvétel. Formális szerződést kötnek: a vőlegény fizet, de ha valaki túllicitál rajta, visszakapja az úgynevezett lánypénzt, s azé lesz a menyasszony, aki többet kínál érte.





Az ország lakosainak többsége körében még mindig fontos a szülői megegyezés, de a megállapodás után az ifjú elmegy háztűznézőbe, és csak akkor áll az alku, ha a fiataloknak sincs ellenvetésük. Gyakori az is, hogy két fiatal a munkahelyen vagy az iskolában ismerkedik össze, ilyenkor a barátok mennek el a szülőkhöz, akik így már csak utólagosan adják a hozzájárulásukat az egybekeléshez. Ha nem adják meg, egyetlen megoldás a szökés. De a kisvárosokban egy csapásra oda lenne a lány jóhíre, mag ha csak kettesben sétálna vagy moziba menne is egy fiúval.





A családban a férfi viszi a prímet és a fiúgyermekek vannak előnyösebb helyzetben.





A házasságban kizárólag a férjen múlik, hogy viszi-e magával társaságba, szórakozni a feleségét. Ha nem, akkor otthon marad.






A meddő nőtől vagy aki nem szül fiúgyereket, minden további nélkül elválhat a férje. Több olyan hely is van Indiában, ahol a gyermektelen asszonyok gyermekáldást kérhetnek az istenektől.





Gyermekvárók milliónyi kék szalagja függ a fák ágairól. Ezeket a szalagokat azok az asszonyok akasztják ide (hogy megnyerjék isteneik kegyét a gyermekáldásra), akiknek még nem sikerült áldott állapotba kerülniük.





Ezek az anyák koldulnak, baksist kérnek, amint megáll a buszunk, még ki sem tudtunk szállni.





Nehéz, sárga virágfüzérek, égkék, bíborpiros, tarka szárik, kígyózó sorok a templom előtt: Kálihoz, a kegyetlen arcú istenhez készülnek a hívők.





Zarándok a templomban. Sok tízezernyi zarándok azért keresi fel tömegesen a szent helyeket, mert ha ott tölt bizonyos időt, akkor megszabadul az élet és a halál örökösen ismétlődő körforgásából.





Háziasszony a gyermekével a nagymosás után.





A bételt árusító nő.





Ezt a hölgyet a Gangesz partján Benáreszben zavartuk meg meditációja közben. Nem örült neki.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése