2014. január 7., kedd

India IX/1


 INDIAI ÚTIALBUM 1974.
"You will leave Varanasi, but Varanasi will not easily leave you. Something somewhere inside you will not ever be the same again."
 



Varanaszi másnéven Benaresz vagy még másképpen Kási a hindu vallás fővárosa. Ami a katolikusoknak Róma, az a hinduknak Benaresz. A legkorábbi idők óta zarándokhely. Szűk utcáin próbálunk haladni, hogy felfedezhessük kicsit a várost.





Talán a világ legrégibb ma is létező városa. Kis utcák és sikátorok áttekinthetetlen labirintusa, mely látszólag rendezetlen zűrzavarában nem kevesebb, mint 2000 templomot és szentélyt rejt.





Az utcák zajosak, színesek. A levegő nehéz, zúgnak a templomi harangok. Az emberek jönnek-mennek, esküvőket rendeznek, ünnepeket tartanak, a tehenek a szemetet túrják.





A Himalájából aláereszkedő Gangesz vizének minden cseppje szent, megváltó erejű - hitük szerint. A folyó legszentebb helye pedig Benaresz. Évente zarándokok millióit fogadja a város, sokan közülük már nem térnek haza innen.





A nyugatiakra Benaresz meghökkentő, zavarba ejtő és (lássuk be) fárasztó is az istenek és istennők itt felvonuló áradata miatt. Sőt az egész hely kissé rossz szagú is. Részben talán betudható ez a szegénységnek és annak a sok szegény embernek, akik idezarándokolnak, hogy minden vétküket jóvátegyék és üdvösséget szerezzenek maguknak.





Benareszben a Siva-kultusz túlélte az 500 éves kemény mohamedán uralmat és a 200 év angol fennhatóságot is. Folyamatosan a jógik, a papok, a kasztok és aszkéták forrongó, szelíd hindu világa.






Szállodánk a várossal ellentétben kellemes és nyugalmas környezet volt a pihenésre, és pontosan tudtuk, hogy az angol szavak, melyeken megakadt a szemünk, igazak: el fogjuk hagyni ezt a helyet, de ezek az élmények nem egykönnyen hagynak el bennünket, mert valami valahol bennünk már soha nem lesz ugyanaz. Hogy miért?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése