2014. január 6., hétfő

India VIII/2

INDIAI ÚTIALBUM 1974.
Rejtély, hogy Khajuharo annak idején miért vált olyan fontossá



...hiszen természeti környezete mindössze egy kis tóra és egy dzsungelre korlátozódik. Folyó messze van innen, s ez a vidék távol esik a gazdasági vérkeringésben részt vevő helyektől is.





E gazdag civilizáció fölött uralkodtak öt évszázadon át a Csandélák. Ám a minden energiáját az élet élvezetének szentelő királyság a keményebb életfelfogású hódítóknak nem tudott ellenállni.





Az 1100-as évben a szent háború, mely a bálványimádók ellen indult, az egykori dicsőséget lerombolta, s 1200-ra már Delhi szultánjai uralkodtak a Csandéla királyságban is.





Khajurahóban ellátogattunk a Régészeti múzeumba, mely főként a templomok környékén talált szobrokat mutatja be.





A templomok körülbelül 20 négyzetkilométernyi területen találhatók 3 csoportban.





Az ún. nyugati csoport a legnagyobb és legfontosabb, a múzeum is itt található.





A nyugati csoportban egymással szemben közös teraszon áll a Visvanátha- és a Nandi-templom. Két lépcsősor vezet fel hozzájuk. Az északit egy oroszlánpár, a délit pedig egy elefántpár őrzi.





Egy szabadtéri kiállítás őrzi a Khajurahóban az elmúlt 60 évben kiásott kincseket. Mivel mintegy 60 templom nem érte meg a 20. századot, így állítanak emléket azoknak. A kiállításon isteneik kultikus ábrázolása, tipikus vadász- és táncjeleneteket bemutató frízek és egy finoman vésett bejárati elem látható.





A Nandi bika szent állat, gyakran ábrázolják ülő pozícióban, de találhatóak kizárólag neki szentelt templomok is. Mivel a Visvanátha fontos Siva-templom, van egy egyszerűbb, külön szentélye, amelyben az isten hátasállatának gazdagon felszerszámozott szobrát helyezték el.






Az emléktárgy-árusok innen sem hiányoznak, szokásunkhoz híven, náluk fejezzük be a kirándulásunkat megnézve, ők mit tartanak jellegzetesnek magukból, és mit szánnak nekünk arra, hogy otthon emlékeztessenek bennünket az itteni élményeinkre. A vásárlásokat persze már jól meggondoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése