2014. január 13., hétfő

India XI/1

  INDIAI ÚTIALBUM 1974.
A Vörös Erőd




Az útikönyvek óva intenek attól, hogy Delhiben a turista mindent meg akarjon nézni, ugyanis a városban több mint ezer műemlék van. A Vörös Erőd ellenben egy olyan látnivaló, amit nem szabad kihagyni!





1648-ban építették a mogulok, nevét a vörös homokkő falairól kapta. Bejáratát ma egy védelmi barbakán, körbástya takarja el előlünk. Az erőd bejáratához, a fő kapuépítményhez fedett út vezet. Innen a császár és a hercegek kivételével mindenki csak gyalog mehetett tovább. Ezt a szabályt 1857-ig tiszteletben is tartották.





A 17. századi francia leírások lenyűgözőnek tartották Sáhdzsahán várát, a drágaköves berakású márvánnyal burkolt alkóvot, a világhírű Pávatrónt, az ezüsttel borított Magánkihallgatások csarnokának mennyezetét, a csarnok falán aranybetűkkel írt perzsa feliratot: "Ha van a földön paradicsom, Akkor ez az, ez az, ez az!"





Nem csupán a pompára, szépségre és gazdagságra adtak, de a modern technika vívmányait is beépítették az épületbe. A Rang Mahal, a Festett palota közepén egy mesés márványmedence foglalt helyet, melyet az egész palotán végighúzódó csatorna táplált és vezetett le. A medence alja lótusz alakú, és méltó nevet kapott: a Paradicsom csatornája. Különleges mogul fürdőket is takar az objektum, melyek meleg- és hidegvizes fürdőkből állnak. A szellős pavilonok is megfelelő védelmet nyújtottak Delhi időjárási szélsőségeivel szemben: ponyvákkal, függönyökkel, khászfűvel, posztókkal egészítették ki a konstrukciót. A kültéri berendezés is pazar volt: pompás kertek, megvilágított szökőkutak, vízesés. Ragyogó lovas- és elefántbemutatók szórakoztatták az erőd lakóit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése