2014. május 3., szombat

Fekete-Földközi tengeri hajóút VII/5a

  2 TENGER + 6 ORSZÁG
Róma templomainál




Utunk következő állomásaként Rómába látogatunk.





A Lateráni bazilika nagyszerű épülete a reneszánszig a kereszténység főtemploma. Teljes hivatalos neve: Archibasilica Sanctissimi Salvatoris et Sancti Iohannes Baptista et Evangelista in Laterano, azaz a Legszentebb Megváltó és Keresztelő Szent János és János Evangélista Főszékesegyháza. Ma is a római püspök székesegyháza. Számos alkalommal leégett, többször átépítették. Az obeliszk terére nyíló oldalhajó finom, emeletes loggiáit (a régi áldás-loggiát) Fontana építette újjá nemesen egyszerű reneszánsz stílusban. A főhajó és kereszthajó találkozásánál emelkedő nagy gótikus márvány tabernákulum rejti Péter és Pál apostolok koponyáit.





A Szent Péter tér (Piazza S. Pietro) méltó előteret biztosít a Szent Péter Székesegyháznak (Basilica di San Pietro in Vaticano). A kereszténység legnagyobb temploma a feliratok és korabeli vélelmezett dokumentumok szerint Péter apostol sírja felett emelkedik. Ez határozza meg a székesegyház kiemelkedő helyzetét, hiszen a pápák egyházi hatalmukat az apostol örökségeként értelmezik. A Szent Péter Székesegyházat 1626. november 16-án szentelte fel VIII. Orbán pápa, a homlokzaton látható felirat pedig az építkezést végleg befejező pápa, V. Pál nevét hirdeti.





A hatalmas katolikus szentély a Via della Conciliazione felől is megközelíthető. A közterület beszélő neve (Kiegyezés út) mögött a pápa és Olaszország közti kiegyezés áll, ugyanis ennek emlékére nyittatták a Borgo zsúfolt, középkori házrengetegén és sikátorain keresztül.





Ahogy közeledünk, rádöbbenünk a bazilika egyik legnagyobb ellentmondására. Ez a homlokzat nem templomé! Egy hűvösen előkelő, rideg, reprezentatív palota áll előttünk. Pontosan kimért, harmonikus arányai klasszicizáló szellemet tükröznek hatalmasra nagyítva. Geometrikus formáival akár egy tudományos akadémia székháza is lehetne.





Bent a gigantikus méreteket nem érzékeljük. Bár érezzük a fáradságot a lábunkban, mire végigjárjuk a templom belsejét, az időnk is jócskán elment, de amikor valamelyik pillér talpánál vagy egy szobortömeg idomai mellett meglátunk egy-egy embert, az látszik igen aprónak, az épület azonban mégsem hat nagyobbnak belülről.





A Spanyol tér (Piazza di Spagna) nevét a spanyol követség épületéről kapta. Annak idején Róma Montmartre-ja volt, a művészek, kalandorok, utcanők találkozóhelye. A tér közepén monumentális, Európa leghosszabb és legszélesebb, 138 lépcsőfokból álló kültéri lépcsője, az ún. Spanyol lépcső vezet a kéttornyú barokk Trinitá dei Monti nevű templomhoz és az előtte álló obeliszkhez. Az obeliszk érdekessége, hogy egykor az ókori történetíró, Sallustius kertjében díszelgett.






A Santa Maria Maggiore emeletes loggiás főhomlokzata barokk építész műve. Fölötte pedig Róma legmagasabb harangtornya emelkedik büszkén a város fölé. Bájos legenda alakult ki az V. században épült templom köré, nevezetesen Liberius pápát álmában felszólította Madonna, hogy építtessen templomot azon a helyen, ahol a következő (augusztusi) nap reggelén friss hótakarót talál. Másnap hó fedte a dombnak ezt a részét, a pápa abba rajzolta botjával a bazilika tervét. Ezt a legendát ábrázolja az előcsarnok mozaikja.





Róma legszebb temploma, a legnagyobb ókeresztény Szent Pál Bazilika, a San Paolo fuori le Mura épületcsoportja. Külseje igen ünnepélyes. Nyugatra néző, pálmás parkká alakított előterét oszlopcsarnokok szegélyezik. A jobb kereszthajókból nyíló kolostorudvar kerengője - azt mondják - a legszebb Rómában.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése