2014. május 15., csütörtök

Fekete-Földközi tengeri hajóút X/1a

  2 TENGER + 6 ORSZÁG 
Jalta varázsa




Aki nem látta Jaltát, nem látta a Krímet - szól a mondás, fekvése ugyanis olyan, hogy bárhonnan is közelítjük meg, útközben a Krím félsziget jókora karéjában gyönyörködhetünk.





Szovjet Nizzaként is emlegetik a világhírű fürdőhelyet. Varázsának titka egyértelműen az éghajlatában rejlik: majdnem azonos szélességi körön fekszik a francia és az olasz Riviérával. 





S ahogyan az Alpok a Földközi-tenger partvidékét, úgy védi a Krími-hegység vonulata a félsziget déli parti sávját a hideg északi áramlástól. Szinte a vízig nyúlik le a hegység vonulata, és 2-8 kilométernyire megközelíti a tengerpartot.





Jalta a Krím-félsziget déli csücskén, a Krími-hegység nyúlványai által formált patkóban terül el. 80 szanatórium és üdülőtelep közigazgatási központja. Méltán nevezik a krími turisták Mekkájának. Legfőbb vonzereje csodaszép természeti környezete és a már említett pompás mediterrán éghajlata.





A város az egész déli partvidék gyógyászati kutató munkájának legfontosabb centruma. Bizonyos betegségekre igen jótékony hatással bír az éjszakai alvás a tengerparton. A szanatóriumokból este 11 órakor gépkocsin viszik a betegeket a strandra, ahol szellős ponyvatető alatt térnek nyugovóra. A klímaterápiás módszer óriási előnye, hogy a betegek a szokásosnál jóval többet töltenek így el a gyógyhatású tengeri levegőn. Csehov orvosai tanácsára 1898-ban maga is itt telepedett le, a századforduló esztendejében pedig közadakozást kezdeményezett, így épülhetett fel az első (jótékonysági keretek között működő) tbc-szanatórium, melyet Csehov-szanatóriumnak neveznek.





Csehovon kívül járt a városban Mark Twain, Majakovszkij, Tolsztoj, Gorkij, Saljapin, Rahmanyinov, Csajkovszkij és Levitan. A kellemes strandolás, gyógyulási lehetőség mellett számos látnivalót is tartogat a település.





Az egyik kiálló sziklafalon a tenger felett van egy kastély. Fecskefészek a neve, de a szerelem kastélyának is mondják, mert egy gazdag ember ajándékozta ezt az ingatlant szerelmének, egy szép cigány lánynak.





Messziről is remek látvány. Ma presszó.





A monda szerint Ali Baba elrabolta a szép lányt, Arzit, aki esküvője napján lement vízért a forráshoz. A lány a szultán háremébe került, ahol gyermeket szült, de boldogtalansága cseppet sem halványult. Végül sikerült gyermekével együtt megszökni.





A tengerben úszva menekült, de nem tudott hazáig úszni a babájával. Egy Nimfa segítette haza. Íme a szép szobor - meséje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése