2014. május 18., vasárnap

Fekete-Földközi tengeri hajóút X/2a

2 TENGER + 6 ORSZÁG



Odesszában meglepően sok ember várt a repülőgépekre. A szovjetek, úgy látszik, szívesen veszik igénybe a légi közlekedést. Igaz, itt nagyok a távolságok, és így a leggyorsabb legyűrni a kilométereket.





Utazásunk Moszkváig kellemesen telt. A kormány repülőterére, a vnukovóira érkeztünk.






Egy régi autóbusszal vittek a szálláshelyünkre, a modern, nagyszerű Hotel Intouristba. Megvan 30 emeletes is. Nevezetes arról, hogy ez évben, amikor Nixon Moszkvában tartózkodott, a külügyminisztere itt tartotta a sajtóértekezletét.





A nyugodt éjszaka után már hajnalban felkeltünk és fotózni indultunk.





A Lenin Mauzóleumot ezúttal csak kívülről néztük meg. Még korán van, mégis már egész embertömeg sorakozik az épület előtt.





Feleségem vásárolni szeretne, de legalábbis körülnézni valami komolyabb áruházban.





A Vörös tér északi oldalát a GUM, vagyis a Goszudarsztvennij Unyiverszalnij Magazin, vagyis az Állami Nagyáruház szegélyezi. Ez feltehetően megfelel a nejemnek, hogy bemenjünk, hiszen Moszkva legnagyobb és (sajnos) legzsúfoltabb áruháza.





Az 1825-ben leégett Felső Kereskedősor árudáinak negyede helyén épült a múlt század végén a hatalmas üzlet 1890 és 1893 között a kor orosz építészetének megfelelő stílusban. Tulajdonképpen 4 épületből áll - köztük 3 hosszú, üveggel fedett és átjárókkal összekötött csarnok van. Már megnyitásakor ezernél is több üzlet kapott helyet itt. Történetéhez hozzátartozik, hogy 1925 és 1953 között pártirodák működtek benne, de 53 óta újra áruház.





Állítólag naponta 350-400 ezer vásárló fordul meg 140 áruosztályán. Nos, ebből ma délelőtt kettő mi voltunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése