2014. május 20., kedd

Fekete-Földközi tengeri hajóút X/2b

2 TENGER + 6 ORSZÁG
Városnézésre indultunk



Igen aktív és lelkes idegenvezetőt kaptunk.






A Szakszervezetek Házát a XVIII. század végén építette Moszkva akkori leghíresebb építésze Dolgorukij hercegnek. Később a Nemesi Társaságé lett, ezért  szintén Kazakov tervei alapján kissé átalakították. Bálok, fogadások, rendi gyűlések megtartására alkalmas, pompás oszlopcsarnokkal egészítették ki az épületet. A falak mentén elhelyezett márványt utánzó oszlopok valójában fából készültek. Gyakran megfordult itt Puskin, Lermontov, Herzen, Lev Tolsztoj, Turgenyev, Csehov, Csajkovszkij, Liszt Ferenc és más neves emberek.






Csak nevében kupola a hagymakupola (луковица). Szerkezetileg hagyma alakú, alsó részén kidomborodó, felül kihegyesedő toronysisak-típus, vagyis a tornyoknak a csúcsos végződése. A keleti keresztény egyházak és Közép-Ázsia építészetére jellemző. Moszkvában úton-útfélen találkozunk velük, nem egy pedig aranyozott, így nem csupán formájával de színével, anyagával is igen feltűnő, magával ragadó látvány.





Moszkva igazi metropolisz, a világ negyedik legnagyobb városa. Igyekeztünk lépést tartani az idegenvezetőnkkel, hogy csaknem 5 ezer utcáján és terén el ne tévedjünk. Gigantikus számokat hallottunk közben: 200 tó, 5 ezernél is több üzlet, 8 ezer vendéglő, étterem és teázó, 4 ezernél több könyvtár, 700 tudományos kutatóintézet, 78 felsőoktatási intézmény, 150 múzeum, 26 színház, 125 mozi és 6 filmstúdió. Hogy hány temploma van, erről nem szólt a fáma.





Irigylésre méltóan gazdag a város műemlékekben, történelmi és irodalmi nevezetességű épületekben. Mint fán az évgyűrűk, úgy rakódtak egymásra Moszkvában az egymást követő építészeti stílusok. Nem száműzték a múltat az új építkezések közben, mint más világvárosokban.





Moszkva arculatát jelentősen meghatározza a Moszkva-folyó, mely a Volga vízrendszeréhez tartozik. Kisebb, keskenyebb, mint Budapestnél a Duna, de esztétikusan rendezett rakpartjai, kecses hídjai szemet gyönyörködtetőek. Még egy folyója van a szovjet fővárosnak, a Jauza, mely a Kotyelnyicseszkaja rakparton álló felhőkarcoló mellett ömlik a Moszkva-folyóba.





A soknemzetiségű állam fővárosa is soknemzetiségű. Több mint száz nemzetiség képviselői élnek itt. Orosz, zsidó, ukrán, tatár, belorusz, örmény, mordvin, grúz, csuvas. Moszkva nőnemű főnév. Jóval több nő él a városban, mint férfi, ennek okát pedig a háborúval magyarázzák.





Csinosak, attraktívak, a hangulatos zenére tökéletes összhangban egyszerre mozognak és mindig mosolyognak. Megnyerték a közönséget, bennünket az orosz népzene, néptánc és népviselet számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése