2014. június 19., csütörtök

Skandinávia I/1

SKANDINÁVIÁBAN 1999. JÚLIUS 7-13-IG
Mit kell tudni Dániáról?




A Ferihegyi Repülőtérről Koppenhágába indulunk, majd autóbusszal folytatjuk utunkat Svédországba, nevezetesen Stockholmba, innen Norvégiába, mindenekelőtt a fővárosba Oslóba, és Bergenben fejezzük be rövid kirándulásunkat. Első állomásunk tehát Dánia. Mit kell tudni az országról? Területe 43.093 négyzetkilométer, lakossága 5.170.000 fő. Fővárosa Koppenhága 1.339.000 fővel. Államvallása evangélikus, élettartamra vonatkozó adatai férfiak esetében 73, nőknél 78 év.


 


Mit kell tudni a mezőgazdaságáról? A művelés alatt álló földek az ország területének mintegy kétharmadát foglalják el. Bár a munkaerő mindössze tizenhatoda él a mezőgazdaságból. Az állattenyésztéssel és tejtermékek előállításával foglalkozó kisparaszti gazdaságok és a szövetkezetek az intenzív gazdálkodás hatékony rendszerét alakították ki.





A legfontosabb termesztett növény az árpa. Az agrártermékek körülbelül a felét exportálják főleg az EU országainak. A rendkívül hatékonyan vezetett kisparaszti birtokok legfontosabb tevékenysége a tejgazdálkodás és a sertéstenyésztés. A legtöbb szántóföldet a takarmánynövények termesztésére használják.





Dánia a világ első 15 halásznemzete között foglal helyet. A teljes fogás felét a hering, a tőkehal és lepényhal teszi ki.





Ami az ipart illeti: az ország ásványkincseit - gránit, moréna agyag, fehér mészkő, kaolin - nagy mértékben hasznosítják.





Az északi-tengeri földgáz és kőolaj Dánia energiaszükségletének mintegy felét szolgáltatja. A többletenergiát Németországból és Svédországból importálják.





Az ipar jelentős termékei között a cement, a nyersacél, gépek és szállító berendezések, feldolgozott élelmiszerek, vegyipari termékek, papír- és bútoráruk szerepelnek. A hajózás és idegenforgalom ugyancsak fontos szerepet tölt be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése