2014. július 12., szombat

Csehszlovákia-Lengyelország I/1b

 IBUSZ-ÚT CSEHSZLOVÁKIÁN KERESZTÜL LENGYELORSZÁGBA (1961)
 Megkerülhetetlen magyar vonatkozások




Kassa belvárosában sétálva magyarokkal is beszélgettünk. Elmesélték, hogy 1946 és 48 között rendszeresek voltak a verekedések a magyar és szlovák diákok és munkás gyerekek között. Dühöngött a sovinizmus, a magyar-gyűlölet.




Az első jelentős magyar nyelvű folyóirat, a Magyar Museum ebben a városban jelent meg Kazinczy, Baróti Szabó és Batsányi szerkesztésében.





1906-ban Rákóczi fejedelem hamvait hazahozzák Rodostóból.





Hogy elhelyezzék a klasszikusan gótikus stílusú Kassai dómban. De itt vannak Zrínyi Ilona, Rákóczi József, Bercsényi Miklós és felesége hamvai is.





"Hivatalos" neve Szent Erzsébet főszékesegyház, Európa egyik legszebb temploma. Építése több szakaszban folyt. Nem egyszer kárt szenvedett az épület a város ostroma vagy tűzvészek idején. Hol katolikus, hol evangélikus kézen volt.





Az orvosi fakultás.





A Lenin út a város fő utcája.





A körülbelül 10 kilométer hosszan határfolyó, a Hernád partára épült a város.






1833-ban Katona Bánk bán című drámájának ősbemutatóját a kassai Nemzeti Színházban, ebben a gyönyörű barokk épületben tartották.





A Jakab palotáról nem is gondolnánk, hogy lakóházként funkcionált. Jakab Árpád jónevű építész magánháza. Ő volt a Nemzeti Színház építője is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése