2014. július 27., vasárnap

Csehszlovákia-Lengyelország IV/3c

IBUSZ-ÚT CSEHSZLOVÁKIÁN KERESZTÜL LENGYELORSZÁGBA (1961)
Végigsétáltunk a cipőnkre húzott papucsban a termeken az arrasok között




A palota nyugati szárnya valamikor a királynénak és udvartartásának lakása volt. Ebben a szárnyban található a Wawel állandó keleti kiállítása: török és perzsa sátrak, szőnyegek, egykori fegyverek, távol-keleti porcelánok. Világszerte ritka tárgyak.





A földszinten a személyzet lakott, az első emeleten volt a király lakosztálya és a reprezentáció is. A termekben gyönyörű szép, hatalmas gobelineket láthattunk. Nagyságuk világhírű.





Régen ezek a gobelinek csak bizonyos alkalmakkor, fogadásokkor voltak kifüggesztve, és ezekhez a köznép sohasem juthatott hozzá, csak a palotába bejutó főnemesek gyönyörködhettek bennük, ma azonban állandóan ki vannak függesztve.





Zsigmond Ágost király 356 darab arrast hagyott a lengyeleknek. Ezek arannyal és ezüsttel átszőtt gobelinek. Időközben az orosz-lengyel háborúkban valamennyit kivitték Oroszországba. Nem túlságosan becsülték meg ott őket, egyik-másikat istállóban helyezték el.





1928-ban a 356 darabból mindössze 132-t adtak vissza. A második világháború eseményei kapcsán Amerikába kerültek ki ezek a remekművek, és mindössze két esztendeje kapták vissza a lengyelek. A hatalmas gobelinekbe beszőtt arany- és ezüstszálak  a fény és árnyék kifejezését szolgálják. 





Mielőtt néhány arras címét feljegyezném, utoljára csak annyit még, hogy elképzelhetetlen szépségűek ezek az arrasok testközelből! A hatalmas terem egyik oldalfalát csaknem teljesen kitölti egy ilyen arras, ez az édenkerti témájúak egyike.





Néhány legszebb példány:
Herkules legyőzi Kalcust
Római zászlóvivő
Angyal jelentése a pásztoroknak
Decius Musso római konzul halála
Egy erdőkép, melyen a zöld szín 48 árnyalatát érzékeltették
Isten beszélget Noéval






A Fríz-teremben I. Zsigmond király hatalmas portréja volt a legmegkapóbb, a Trón-teremben a nagyon érdekes kazettás mennyezet, melynek minden kazettájában egy-egy fejszobor volt hársfából. Itt volt a legszebb arras az édenkerti hat jelenettel (Ádám a földműves, Káin és Ábel, a Lelkiismeret stb.)





A fogadószobában Noé első italozása című arras fogadott bennünket. Innen nyílt III. Zsigmond kis házi kápolnája.





Sok termen keresztül juthattunk el a Kincstárba. 1715-ben a poroszok német alapossággal kifosztották. Arannyal zsúfolt miseruhák, kegytárgyak és (ami talán a legszebb volt számomra) egy gyönyörűen faragott elefántcsontból való imakönyvfedél volt látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése