2014. július 28., hétfő

Csehszlovákia-Lengyelország IV/3d

 IBUSZ-ÚT CSEHSZLOVÁKIÁN KERESZTÜL LENGYELORSZÁGBA (1961)
Két templom



A waweli székesegyház tulajdonképpen már a harmadik templom ezen a helyen. Az első a XI. században épült román stílusban, s már a század közepén elpusztult, a következő még szintén román stílusban, Ulászló Herman herceg építtette, a felszentelési ceremónia pedig 1142-ben volt.




Számos kápolnát, freskót, szobrot, síremléket rejt. A XIX. századig Krakkóban 100 templom volt, ma már csak 63 van.





Krakkó is az a nagy múltú város, aminek régi negyedeiben, valamennyi óvárosi utcájának, a házaknak megvan a maga "életrajza", külön története.





A Mária templom a krakkói polgárváros főtemploma. A főtér sarkában emelkedik. Kéttornyú, háromhajós bazilika-templom. Rendellenességei nem rontják szépségét, inkább megerősítik azt. Mik is ezek? Eltérő magasságú és sisakú kettős tornya, az idők folyamán alig felismerhetően hozzáragasztott késő gótikus kápolnák, a főbejárat elé épített mozgalmas barokk előcsarnok. Gótikus stílusú, 1226-1526-ig építették. A két különböző méretű tornyot két testvér építette azon versengve, hogy  lesz készen hamarabb. A nagy versengésben az egyik testvér leszúrta a másikat, amelyik előrébb volt a munkával. Ezt jelképezi a két egyenlőtlen nagyságú torony. Később a gyilkos testvér leugrott a toronyból, öngyilkosságba hajtotta a mardosó lelkiismeret.





A templom nemcsak külsejéről nevezetes, hanem világhírű és Európában egyedülálló W. Stwosz mester monumentális fafaragásásról, a főoltárról. 1477-1484-ig dolgozott az oltáron. A fenségesen szép, embernagyságú faszobrain egyetlen szög nincsen, 1300 darabból vannak összeragasztva.





A német mestert munkája végeztével a németek Nürnbergbe csalták és megvakították, mert sokat dolgozott külföldön, hogy ne tudjon több remekművet produkálni idegen országban.





A Mária templom tornyaihoz több legenda is fűződik. A jobb oldali torony öt harangjának egyikéhez az 1483-ban öntött Öregharangot a mazóviai vajda fia vitte fel a vállán.






Ugyanehhez a toronyhoz, illetve elődjéhez kapcsolódó krakkói hagyomány a hejnal. Minden órában harsona szólal meg a toronyban, mely rövid, trillázó játék után átmenet nélkül megszakad. Azt mondják, hogy 1241-ben a tatárok meglepték a várost, s egészen a templomtoronyig jutottak. A toronyőr észrevéve őket riadót fújt, azonban egy tatár nyíl eltalálta éppen a torkát. A befejezetlen kürtszóra emlékeztet tehát ez a ma is felzendülő hejnal, vagyis kürtjelzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése