2014. augusztus 5., kedd

Csehszlovákia-Lengyelország VI/1

  IBUSZ-ÚT CSEHSZLOVÁKIÁN KERESZTÜL LENGYELORSZÁGBA (1961)
Besztercebánya





Hazafelé tettünk egy-egy rövid látogatást két kedves városban. Besztercebánya arról a patakról kapta a nevét, amely torkolatánál a település létrejött. A patak neve a szláv bystrica szó gyors folyású, sebes patak. Az összetétel utótagja a város ércbányáira utal.





Főterén több templom is áll: a Szlovák templom, a Szűz Mária templom és a püspöki székesegyház. Az Óratorony eredetileg arra szolgált, hogy riadót tudjanak fújni tűz esetén.





A legjelentősebb bányavárosok egyike a település. Egyes feljegyzések szerint már a germán kvád törzsek is bányásztak ércet a hegyekben. Egy időben a zólyomi várhoz tartozott a bányatelep. Magát a várost a XII. században a németek alapították.






Sztálin utca





A vasútállomás előtti szobor





A városközponttól 2 km-re a Stiavncky-dombon van az 1953-ban alapított Foncsorda városrész, melyen most épült fel a modern lakótelep.





Rakpart





A Februári győzelem utca neve az 1948. február 25-i eseményekre utal.





Meg kell említeni Besztercebánya kapcsán Mikszáth Kálmánt, aki regényei, novellái helyszínéül szívesen választotta a Felvidéket. Konkrétan is megjelennek remek helyszínül városai, így Beszterce neve is. Elég Beszterce ostromára gondolnunk vagy a Szent Péter esernyőjére.





A Narodny Dom Hotel





A második világháború idején (1944. augusztus 29-től október 27-ig) történt német és Tiso-ellenes felkelésnek nagy jelentőséget tulajdonítanak. Besztercebánya jelentősége abban áll, hogy a felkelés központja lett. A Szlovák nemzeti felkelés tere nappal...






...és éjjel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése