2014. augusztus 6., szerda

Csehszlovákia-Lengyelország VI/2

 IBUSZ-ÚT CSEHSZLOVÁKIÁN KERESZTÜL LENGYELORSZÁGBA (1961)
Haza Zólyomon át




A település nevét a sólyom szóból eredeztetik. Besztercebányától 20 kilométerre sincs.
A közelben több vár is felépült, e helyütt nagy valószínűséggel még a honfoglalás korában épült fel az első. A mostanit azonban Nagy Lajosnak köszönhetjük, a legenda szerint egy várdombra vezető szivárvány megjelenése volt az a momentum, mely rábírta a királyt, hogy kastélyát 1351-ben ide építtesse. Ez a vár lett az új főispánok székhelye és sok éven át nem annyira hadi, inkább luxusvár és fényes ünnepélyek színhelye. Ő maga is igen kedvelte, gyakran felkereste nemcsak vadászat céljából, hanem fontos állami ügyek miatt is. Például a lengyelekkel való tanácskozások és békealkudozások okán.
Mátyás idejében élte a vár a fénykorát, mondhatni megújultak a Nagy Lajos korabeli szép napok. Az igazságos gyakran és szívesen tartózkodott itt. Lovagi játékokat is rendeztek a vár alatt. Révay Péter koronaőr 1620. november 28-án a magyar szent koronát és a koronázási jelvényeket bizonyos időre a várba hozta, itt őrizte.  A Rákóczi-szabadságharc idején többször gazdát cserélt a kastély, végül az Esterházyak birtokába került 1802-ig.
Zólyomról mindenkinek azonnal Balassi Bálint jut eszébe, kétség sem fér hozzá, leghíresebb szülötte a híres magyar reneszánsz költő. A családi birtok központjában, a várban született 1554-ben. Ma egy magyar nyelvű emléktábla emlékeztet rá.





A szovjet katonák hősi emlékműve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése