2014. szeptember 25., csütörtök

Egyiptom IX/1

AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
Luxorba érve



Néhány órás utazás után Luxorba értünk. Itt igen érdekes pavilonokban nyertünk elhelyezést. A kert tele illatozó rózsákkal, szegfűkkel, melyekből emlékül - mondjuk úgy - nekem is jutott. A Hotel Savoyban jó lesz nekünk.





Vacsora után lesétálunk a Nílus partjára. A szálló teraszáról halljuk a zenét. Szemben a Királyok völgye, mögöttünk Karnak.





Egyiptom története néhány jól elkülöníthető főbb korszakra oszlik: Óbirodalom (Kr. e. 3000-2270, 1-6. dinasztia), első átmeneti korszak (2270-2100, 7-10 dinasztia), Közép-Birodalom (2100-1700, 11-13. dinasztia), újabb átmeneti kor (1700-1550, 13-18. dinasztia), Újbirodalom.





Luxorban volt a Kr. e. 1555-1090-ig fennálló Újbirodalom (18-20 dinasztia) fővárosa, Théba. Ekkor volt a hatalom tetőpontján, mert az Egyiptomi birodalom Szudántól Kis-Ázsiáig terjedt. Erre az időszakra esik IV. Amenophis uralkodása.





IV. Amenophis megszünteti a sokisten-hitet és a Napistent ismeri csak el, nevét is átváltoztatja Ekhnatonra, vagyis "a nap kedveltjére". Már a következő fáraó visszaállítja a régi vallást, de főként a következő uralkodó realizálja ezt gyökeresen, aki fel is veszi a Tut ench Aton nevet. A gyerekek a fényképezésért - természetesen - baksist kérnek.





A diákok az iskolába tartanak. Luxor ma 30 ezer lakosú város. A német baedecker azt írja róla, hogy nincs a világon még egy hely, ahol annyi szépség, érdekesség és nevezetesség volna látható ilyen kis helyen, mint ebben a városban. 





Az útikönyvnek igaza lehet, hiszen a városban vagy annak közvetlen közelében található a karnaki, a luxori templom, a királyok, királynék völgye, Hatsepszut halotti temploma. Ez persze a turizmusnak kifejezetten jót tesz, amit még a gyerekek is igyekeznek a maguk javára fordítani. A képen levők például kifejezetten a lencse elé szaladtak, aztán utcahosszat nagyon erőszakosan molesztáltak a baksisért.





A külváros forgalma igen gyér. A város neve palotát, erődöt jelent (az arab al-ukszurból) a luxori templomra utalva, melyet erőddé alakítottak.





Bár Luxorban is tilos a kürtölés, azt autók kibírhatatlan zajt csapnak az állandó dudálásukkal.





A városnak sok keresztény lakója van, több keresztény templomot is láttam.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése