2014. szeptember 10., szerda

Egyiptom VI/3

AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
Az arabok nem szeretik, ha a víz felé fotóznak a turisták




A tengerparton fut a Sharia július 26 út. A tengerpart végig katonai bázis. Egy olasz fotóriporter állítólag 15 évnyi börtönbüntetést kapott pusztán azért, mert a hajdani Fárosz helyét akarta lencsevégre kapni. Igen ám, de ott ma haditengerészeti támaszpont működik a híres Kait Bey-erőd falai között.





Az új világítótorony, mely helyébe a XIV. században bekövetkezett földrengésig a híres Fárosz, a 7. világcsoda állott. Akkoriban a világ legnagyszerűbb világítótornya volt.





25-30 kilométer hosszúságban strandok füzére övezi a partot. Nagyon sok a magánnyaraló vagy hatalmas modern házakban levő olyan lakrész, melyeket csak a fürdési idényben használnak. 





Még üres a nyári mulató is.





A tengerparti hatalmas ultramodern szálloda pillanatnyilag üres, még nincs idény, de az ország többi szállodájában is igen csekély a forgalom a háborús hangulat és a politikai helyzet miatt. A nyugati turisták távol maradnak.






A tengerparti sétány a szakértők szerint az egész mediterrán világ legszebb promenádja. Felmentem az ugrótoronyba és onnan készítettem néhány tengeri felvételt.





A víz nagyon hideg. Március van, nincs fürdési szezon. Néhány társunk azonban máris kihasználta a lehetőséget (otthon meg elmondhatja, hogy fürdött a tengerben). Nekem hideg volt, úgyhogy jobbára csak napoztam, ha lehetőség nyílt rá.







A távolban egy híd. Hogy milyen településeket köt össze, nem tudom, de nagyon megragadó látvány volt.





Az arabok nem tudnak strandolni, ez főként vallási okokra vezethető vissza. A hőség és erős napsütés elől az ernyők védelme alá húzódnak, csupán a lábbelijüket vetik le és csak messziről nézik a külföldiek szórakozását.





A tengerparton is érvényesek az öltözködési szabályok a muszlim hölgyekre, megjegyzem nemigen találkoztunk velük.





Csak néhány vendég van rajtunk kívül a szocialista országokból - leginkább oroszok.






 A halászkikötő. Innen lehet rövidebb tengeri kirándulást tenni. Pang az üzlet.






Már márciusban is kitűnő lehetőség nyílik a napozásra a tengerparton - mintha csak nyár volna.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése