2014. november 1., szombat

NDK-tanulmányút VII/1

TANULMÁNYÚTON NÉMETORSZÁGBAN (1968)
Tapasztalatcsere-látogatáson a Német Demokratikus Köztársaságban a Rottmerslebeni Termelőszövetkezet meghívására
Lipcse nappal



Mindenekelőtt kimentünk a nemzetközi mezőgazdasági vásárra. Történelmi pillanat: besétálunk! Bár rekkenő a hőség, élveztük, hogy sok szép és érdekes dolgot látunk. Elsősorban nem is az állatállomány tetszett, bár az impozáns lovasbemutató szórakoztató volt az egyik gazdasági gépen állva és a kerítésen keresztül "illegálisan" élvezve addig, amíg le nem zavart egy szakállas néger erről a díszpáholyról. De a bemutatott gépek valóban minden kritikát kiálltak nemcsak műszaki konstrukcióik és praktikumuk, de az áraik szempontjából is.





A jegyet a vendéglátóink vették. Lipcse az NDK második legnagyobb városa kis híján 600 ezer lakossal. A világ legjelentősebb vásárvárosa. A vidék földje termékeny, amellett külszíni fejtés után kitermelhető szénben gazdag. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a város jelentős ipari központtá fejlődjön. Lipcsének komoly jelentőségű fém-, gép- és textilipara van.





Egyetemei, főiskolái, könyvnyomtatása, könyvkereskedelme, gazdag könyvtárainak híre már régen túlszárnyalta Lipcse határait. A város 1165-ben kapott város- és vásárjogot. Ottó, meisseni gróf adta meg mindezt Lipcsének. A városfalak megépítését is ő engedélyezte. 1109-ben alapították az egyetemet. A Marx Károly Egyetem és a hozzá tartozó 143 magas 34 emeletes toronyépületben 1500 főnyi oktató- és segédszemélyzet működik. 6000 hallgató koptatja a padjait.





Megnéztük a Marktplatz föld alatti csarnokát. A tér oldalán van a régi városháza, mely a legszebb reneszánsz épületek közé tartozik. Szokatlan, mintegy 90 méteres hossza ellenére az épület szinte kecses és igen harmonikus benyomást kelt. Földszinti árkádsora, emeleti páros ablakai s a fölöttük magasodó lépcsős oromzatsor, a keskeny de nagyobbra méretezett két oldalsó oromzattal tökéletes építészeti egységet alkotnak. A barokk torony tetszetős toronysisakjával. Harangja több emberöltőn keresztül a vásár megnyitására adott jelet. A kissé előreugró, nemes egyszerűségű portál igazi reneszánsz ékesség. Díszterme annak idején Lipcse egyetlen gyűlésterme volt. A XIX. században a város terjeszkedett, mind több városi hivatalra volt szükség, ekkor épült az új városháza, ezért 1905-ben szerepét ez az épület vette át, a régi pedig városi múzeummá alakult át, amelyben azóta is érdekes történelmi dokumentumokat őriznek.





A tér felé nyílik a képen is látható Madler Passage. Ez a Lipcse belvárosára igen jellemző üzletsorokból álló átjárók legnevezetesebbike. Elegáns boltjain kívül belőlük nyílik a város legjelentősebb vendéglője, az Auerbachs Keller. A Madler folyosó épülete egyike annak a 18 reprezentatív vásárháznak, amelyek olyan jellegzetesek a mai vásárvárosra.





Lipcse pályaudvara a belváros északkeleti sarkában, a Köztársaság tér északi oldalán található. 13 évig építették, a munka 1915-ben fejeződött be. Nemcsak Németország, de egész Európa egyik leghatalmasabb pályaudvara volt és még ma is az. Az óriási csarnok hat hosszanti részből áll, amelybe 26 sínpár fut be. A Főpályaudvar előtt van a hatalmas forgalmú Köztársaság tér.






A Tamás templom eredetileg az 1912-ben itt felépült Ágoston-rendi kolostorhoz tartozott. A hírneves Tamás kórus tradíciói erre az időre nyúlnak vissza. A XV. század folyamán az épületet átépítették, ekkor nyerte el gótikus formáját. Román stílusú főhajóját szintén gótikussá változtatták. A reformáció idején 1539-ben a Tomaskirche evangélikus templom lett. A reneszánsz korban építették be a Thomaerchor részére szolgáló emelvényt. A II. világháború után a tornyát kellett újjáépíteni. A II. világháború Lipcsét sem kímélte, de nem szenvedett olyan károkat, mint Drezda. Már teljesen eltüntették a háború nyomait.





A Dimitroff Múzeum a város legérdekesebb múzeumának kupolás épülete. Azelőtt az Állami Bíróság céljait szolgálta. 1888-1895 között épült. Kupolája 68,5 méter magas, koronázott. 1933-ban itt zajlott a híres Rechstag-per. A fasiszták Lipcsében több mint 6000 ellenállót végeztek ki. Lipcse a nácik felfegyverkezésének egyik központja volt!





A Népek Csatája emlékművet világszerte a város jelképének tekintik. Az 1813. évi nagy győzelem emlékére épült, amit Napóleon ellen vívtak. Építéséhez 1898-ban kezdtek hozzá. Az emlékmű belsejében a szimbolikus kripta, fölötte a dicsőség-csarnok méretes figuráival és az azt borító óriás kupola igen mély benyomást kelt. Az emlékmű kilátó teraszáról szép körkilátás nyílik a városra, a vásárterületre, a csata egykori színhelyére.





A raktárházak, amelyeknek boltozatai keresztirányban kapcsolták össze az utcákat és hosszú átjárós udvarokat képeztek, teli lettek áruval. A XV. században az Érchegységben folyt ezüstbányászat is gazdaggá tette a várost. Ebben az időben épült fel számos templom és a már említett gyönyörű városháza. A 30 éves háború során Lipcse 5 ostromot élt át. Szőrmepiaca és a könyvkereskedelem egyik központjává vált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése