2014. december 18., csütörtök

Jugoszláviában V

ROKONLÁTOGATÁSON JUGOSZLÁVIÁBAN 1971-BEN
A Postojna-barlang




Postojna előtt 10 kilométerrel megszálltunk a Cseppkőbarlanghoz címzett Wartburg Hotelban. Az erdő melletti út kis vizes tisztásán csúszott a kocsi, alig tudtunk kijönni!





Melyik ruhát öltsem fel a vacsorához?





Készül a teríték.





Megérkezünk...





...a postojnai cseppkőbarlang bejáratához.





A korábban ismert de feledésbe merült cseppkőbarlangot 1818-ban fedezte fel egy hegymászó, majd néhány év múlva megindultak a barlangkutatók. A két világháború közötti időben már a Karszt-vidék elsőrendű látványossága.





Villanyvilágítást kap, majd a barlangvasút is megépül és 3 km-re viszi be a látogatókat a barlang mélyébe. Fél órás gyaloglás után pedig kijutunk a külvilágra. Amikor egy-egy vékonyabb fatörzsnyi szalagminta korában elmélyedünk (évi egy milliméternyi gyarapodás tudatában) kb. 3 millió év kitartó munkájának eredményével találjuk magunkat szemben.





A kisvonatos első útszakasz füsttől barna cseppkövei arra emlékeztetnek, hogy a német-olasz megszállás idején a megszállók üzemanyagot és lőszert raktároztak itt, amit a partizánok egy másik bejáraton behatolva felrobbantottak a bejárat őrségének legnagyobb meglepetésére.





A termek során át a 45 méter magas "nagyhegy" lábánál kezdődik a  gyalogtúra, amelynek holdbéli tájhoz hasonló dombjáról leereszkedve a drapériaként összezáródó cseppkősorozat alatt kis híd vezet alant az alsó barlangrendszerbe iramló Pivka fölött.





A barlangot a szorgalmas Pivka patak hozta létre. Változatos formák, szeszélyes cseppkőalakzatok sorakoznak (briliánsok, banán, anya és gyermeke stb.) tág teret engedve az ellenfantázia jogán való egyéni névadásnak. Egy hatalmas ún. koncertteremhez érünk, ahol postahivatal és büfé is van odalent. Az ún. Kongresszusi Teremben 1965-ben 517 speleológus, hidrológus és biológus jelenlétében nyitották meg a Speleológusok Harmadik Világkongresszusát.

 



Van itt egy kis műtavacska a gőtefélékhez tartozó állatokkal. Úgy mondták: olmokkal. Hallgatjuk a tájékoztatót. Arasznyi, gyíkszerű, elkorcsosult őshüllők benyomását keltik e napot nem látott sápadt gőtefélék, melyek szemmel születnek ugyan, de pontszerű szemük az állandó éj sötétjében elkorcsosul. Életelemük a barlangi sötét, az egyenletes hőmérséklet, és amíg 16 foknál melegebb közegben életképtelenné válnak, a barlang hűvösében élő utódokat hoznak a világra. Az állatok csak néha mozdulnak el medencéjükben és rá sem hederítenek a bedobott aprópénzekre. Sokáig bámuljuk e kis szörnyeket és a nyugvó érmék között magyar forintosokat is látunk.





Másféle élőlények is vannak azonban itt. Barlangi csigák, véglények, barlangi mohák nagy változatosságban. Mindezekről tudományos kutatások folynak a barlangbiológia tudományágában.





Óriási élmény nyújtott számunkra ez a kirándulás: a millióféle alakzatú és helyeződésű csodásan csillogó és százféle színezetű cseppkőerdő látványa! A több órás túra után azonban jólesett kicsit kinyújtózni és a barlang fojtott levegőjét mély légzéscserével átfújatni a környéki erdő tiszta és üdítő levegőjével.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése