2015. május 11., hétfő

Lovasszobrok 3.

Mennyi mindent rejtenek magukban a lovasszobrok általában? És egy-egy konkrét alkotás? Mesélnek történelmet, történeteket, közvetítenek művészetet, ízlést, technikát, látásmódot, sokszor attól függően, hogy a ló hány lába éri a talapzatot vagy lendül a magasba, jelentheti a szobor, hogy lovasa milyen módon halt meg. A művészettörténet pedig komolyan foglalkozik a lovasábrázolás történetével. Nekünk ez itt nem tisztünk, mi ismét csak ízelítőt adunk a szerző saját fényképeivel és jegyzeteivel a világ különböző helyein kiállított lovasszobrokból a teljesség igénye nélkül. Ha az ország nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.



.
.
.
A város, Buenos Aires megismerését Garay admirális szobránál kezdjük. De ki is volt ez a délceg lovag? Egy spanyol hadvezér, a város alapítója. Gyűlölte és tűzzel-vassal irtotta az indiánokat, akik végül is a vérengző tábornokot meggyilkolták. A város alapítása 1580-ban történt.
 .
.
.
 .
Savoyai Jenő hercegnek, kora egyik legkiválóbb hadvezérének lovasszobra a Hősök terén, mely a telített tradíciójú főváros, Bécs politikai centruma. Mindig is kardinális döntések színhelye volt. Az osztrák politika legfontosabb épületei a mai napig közvetlenül a Heldenplatz közelében vannak vagy láthatóak a térről. Számos kulturális intézményt is találhatunk a környéken. Mindezek miatt szimbolikus értelmet, metaforikus többletjelentést tulajdonítanak e neves helynek.
.
.
.
Bécs városában rengeteg szobor van! Amint utcai sétánk során megtudták, hogy magyarok vagyunk, elárasztottak vásárlási ajánlattal. Bizonyos üzletekben forinttal is lehetett volna fizetni, ezekben a boltokban beszélt valaki magyarul, és azonnal azokat az árukat ajánlották, melyek itthon nincsenek vagy lényegesen drágábbak.
.
.
.
 .
Néhány szó a királyokról. A XV. század óta csupa Keresztély és Frigyes követi egymást a trónon. Mindig volt fiúörökös. IX. Frigyesnek nem született fiúutóda, módosították hát az alkotmányt, s így került Margit a trónra, akinek 1968-ban született első fiát Frigyesnek keresztelték.
.
.
.
 .
Zágrábban kicsit elkeveredtem. Végül is egy borbélyüzletben kaptam némi eligazítást, nevezetesen, hogy menjek a hatossal vissza, ez az ötös útvonalán halad visszafelé. Mondanom sem kell, hogy félig-meddig mutogatva értekeztünk. Felültem tehát egy hatos villamosra utolsó dínárjaim egyikét kockáztatva, és jól megrakva csomagokkal. Itt akadt végre valaki, aki tisztességesen beszélt németül és megmagyarázta, hogy az ötös körjárat! Tehát szálljak át arra, amerre eredetileg is mentem, és így juthatok csak vissza arra helyre, ahonnan elindultam. Újból egy dínár - és már csak egy maradt. Felülök tehát ismét egy ötösre, és az idők végezetének tűnt, míg végre felismertem egy órás kocsikázás után a tetthelyet,miközben  pénz és tájékozódási lehetőség vagy legalábbis nehézségek után óriási megkönnyebbülésemre feloldódva a letargikus szorongásomból helyben voltam! Ha most is eltévedek, ugyan mit kezdtem volna a maradék dínárommal? 
.
.
.
.
A weimari esőben nehezen és kissé hiányosan sikerült lefényképeznem Károly Ágost herceg lovasszobrát a parlament épülete előtt. Ő volt az első haladó szellemű herceg Németországban, aki szabad parlamentet alapít! Az általa védelmezett gondolatszabadság meglehetősen sok költőt vonzott ebbe a városba. A szobor mögött e haladó parlament épülete, baloldalt pedig sajnos csak egy kis része annak a híres könyvtárnak, melynek 570 ezer kötete van!
.
.
.
.
A nápolyi Régészeti Múzeum gyűjteménye komoly érték. Az ókori tárgyak között őrzik a Herculaneumban és Pompejiben feltárt kincseket. A több mint 100 darabból összeállított ló.
.
.
.
.
A Piazza Annunziata Firenze egyik igen artisztikus dísztere I. Ferdinánd nagyherceg lovasszobrával.
.
.
.
  .
Padova neve összeforrt a híres ősi egyetemmel, Páduai Szent Antal valamint Giotto nevével. Gattamelata lovasszobrát látjuk, aki velencei hadvezér volt, és akkor szerzett dicsőséget, amikor a köztársaság a venetói városokért küzdött.
.
.
.
.
Ismét egy királyszobor! V. Pedróé. Nekem nemcsak a formázása tetszett, de fontos is volt, mert a városi csavargás során tájékozódási pontként szolgált.
.
.
.
 .
A Belvedere és a kert
.
.
.
.
Kolozsvárott látható Mátyás király hatalmas lovasszobra, melyet Fadrusz János készített, és 1902-ben lett felállítva a téren. Maga az alkotó így ír: "A kolozsvári Mátyás szoborban Magyarország fénykorát ábrázolom, amikor a magyar rettegve tisztelt és csodált nemzet volt Európa népei között. Ha a magyar ember szíve elborul és vigasztalást keres a régmúlt idők fényében és nagyságában, akkor e dicsőségteljes, pazar és világraszóló korszakba bolyong vissza és ott találja azt a csodás alakot, a magyar nép királyát, Hunyadi Mátyást, aki egyszerű ember tudott lenni az egyszerű emberekkel, de az akkori kor fejedelmei között olyan volt, mint sas a verebek között.
.
.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése